(+30) 6982 052 284 info@kiriafinis.com

Είστε ένας από αυτούς που δεν τους αρέσουν τα Χριστούγεννα και γενικά οι γιορτές; Δεν είστε μόνη ή μόνος, πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο αισθάνονται το ίδιο. Γιατί όμως;

 

Για κάποιους φέτος οι γιορτές θα είναι ακόμη πιο δύσκολες και λόγω πανδημίας. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν κάποιοι τρόποι να απομακρύνετε τη θλίψη των Χριστουγέννων, η οποία είναι ένα συχνό φαινόμενο στις Δυτικές κοινωνίες.

 

Η περίοδος των γιορτών για πολλούς είναι μία ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδος και συναισθήματα μελαγχολίας, απομόνωσης, ευερεθιστότητας ακόμη και θυμού μπορούν να έρθουν στην επιφάνεια, χωρίς όμως το άτομο που τα βιώνει να αντιλαμβάνεται γιατί νιώθει έτσι.

 

Οι γιορτές θεωρούνται ευκαιρία για ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και ξεκούραση. Είναι συνήθως η εποχή που συναντάμε τους αγαπημένους μας και βιώνουμε ένα αίσθημα χαλαρότητας και χαράς. Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά γίνονται αναφορές για την θλίψη των εορτών που καταλαμβάνει κάποιους ανθρώπους που θεωρούνται «ευάλωτοι στο άγχος και επιρρεπής στην κατάθλιψη», στην πραγματικότητα όμως αυτό το φαινόμενο μας αφορά όλους και δεν κάνει “διακρίσεις”.

Πως εξηγείται η εορταστική θλίψη και το άγχος;

Αυτό που έχει αλλάξει τελείως είναι ο τρόπος εορτασμού και κυρίως το πνεύμα και το νόημα των εορτών, με αποτέλεσμα οι γιορτές να είναι πιο μοναχικές από ποτέ (ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας) με πολύ χρόνο για σκέψη και συλλογισμό, με ο,τι αυτό συνεπάγεται… 

  • Ένας από τους κυριότερους λόγους αυτής της μελαγχολίας είναι η πίεση που νιώθουμε, ειδικά μέσα από τα στερεότυπα που μας επιβάλλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να ανταποκριθούμε στα πρότυπα που μας έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τις γιορτές των Χριστουγέννων. Γιορτινά τραπέζια, μεγάλες οικογένειες, πολλοί φίλοι, αμέτρητα δώρα, μακρινά ταξίδια και αψεγάδιαστες εικόνες είναι μερικά από τα πρότυπα αυτά.  Όταν κάποιος λοιπόν “μειονεκτεί” εκ φύσεως (οικονομική κατάσταση, οικογενειακή κατάσταση κοκ)  απέναντι σε αυτά είναι πολύ έυκολο να βιώσει συναισθήματα μη ικανοποίησης ως και μελαγχολίας ή θλίψης.

 

  • Φυσικά, το τέλος του χρόνου είναι πάντα μία περίοδος που θέτουμε τους στόχους για την επόμενη χρονιά, αλλά αναπόφευκτα κάνουμε και μια αποτίμηση του τι καταφέραμε τον χρόνο που πέρασε. Σκέψεις όπως “πέτυχα” και “δεν πέτυχα” αναδύονται και χωρίς να το καταλάβουμε μας οδηγούν σε συγκρίσεις με άλλα άτομα του κύκλου μας, με άλλα άτομα της οικογενείας ή ακόμα και με τον ίδιο μας τον παρελθοντικό εαυτό. Οι ασυνείδητες συγκρίσεις αυτές, σε περίπτωση αναντιστοιχίας των θέλω μας με την πραγματικότητα, μπορούν να μας φέρουν απογοήτευση και μια αίσθηση αποτυχίας, αγνοώντας τις επιτυχίες και τα θετικά στη ζωή μας.

  • Η οικονομική κατάσταση είναι ένας αρκε΄τα βασικός παράγοντας που επιβαρύνει την ψυχολογία πολλών ανθρώπων. Με τις υποχρεώσεις καθημερινά και τη γενικευμένη οικονομική κρίση, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αναλωθούν σε γιορτινά ψώνια, ταξίδια και τραπέζια. Ως αποτέλεσμα αισθάνονται απογοήτευση για τη μη εκπλήρωση των επιθυμιών τους.

 

  • Τέλος, η εικόνα της χαρούμενης οικογένειας που γιορτάζει και ανοίγει δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν είναι η πραγματικότητα για πολλές οικογένειες. Λόγω διαζυγίων, πένθους και άλλων σημαντικών λόγων η συγκέντρωση γύρω από το οικογενειακό τραπέζι συχνά ξυπνά επώδυνες αναμνήσεις (απώλειες αγαπημένων ανθρώπων λόγω θανάτου ή χωρισμού) ή οικογενειακές συγκρούσεις που απορέουν από υποβόσκοντα παράπονα μεταξύ των μελών της οικογένειας.

     

Την περίοδο των εορτών έχουμε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο και θα βρεθούμε περισσότερο μόνοι με τον εαυτό μας, τις βαθύτερες ανάγκες και επιθυμίες μας.

  

Η θλίψη των εορτών είναι μια ακόμα ευκαιρία για αναστοχασμό και πραγματικό «διάλογο» με τον εαυτό σας. Μην αναλώνεστε σε σκέψεις οι οποίες δυσχεραίνουν την ψυχική σας υγεία. Επικοινωνήστε με έναν εξειδικευμένο Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο για τα συναισθήµατά σας. Η συζήτηση µε τα κοντινά σας πρόσωπα µπορεί να ελαφρύνει λίγο τη σκέψη σας, αλλά σίγουρα δεν είναι αρκετή για να απαλύνει τη θλίψη σας.  

_________________________

 

Ζητήστε βοήθεια για ό,τι σας προβληματίζει…

Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6982 052 284 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
ψυχολογος-θεσσαλονικη