(+30) 6982 052 284 info@kiriafinis.com

Συχνές Ερωτήσεις

Επιλεγμένες απαντήσεις στις πιο συχνές απορίες γύρω από την Ψυχοθεραπεία και τις Συνεδρίες.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;
Τι ερωτήσεις κάνει ένας ψυχολόγος;

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι διαφορετική για τον κάθε ένα θεραπευόμενο/η και τις ανάγκες του/της.  Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις, ούτε κάποιο μοτίβο. Πιθανότατα στην πρώτη/ες συνεδρία/ες θα ερωτηθείτε τον σκοπό της επίσκεψης σας, τι σας οδήγησε εδώ, για ποιο λόγο αποφασίσατε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία κ.α Αυτή είναι η διαδικασία λήψης ιστορικού και θα αποτελέσει την εισαγωγή σας στην διαδικασία.

Πως μπορώ να είμαι σίγουρος/η πως χρειάζομαι ψυχοθεραπεία;

Νιώθετε ότι η ζωή σας δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλετε; Βιώνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες ως καταναγκαστικές; Εμφανίζετε ξανά και ξανά τα ίδια δυσλειτουργικά μοτίβα συμπεριφορών; Νιώθετε πως τα συναισθήματά σας αντιστρέφονται εύκολα (πχ. από χαρά λύπη και τούμπαλιν); Νιώθετε έντονο στρες;

Αν και πάλι έχετε ενδοιασμούς και απορίες σχετικά με την μέθοδο και τα αποτελέσματα της επικοινωνήστε μαζί μου.

Υπάρχει εμπιστευτικότητα στις συνεδρίες;

Οι ατομικές συνεδρίες διεξάγονται σε κλίμα συνεργασίας και 100% εμπιστευτικότηταςΟ Ψυχολόγος δεσμεύεται από το απόρρητο και την δεοντολογία του επαγγέλματος. Το απόρρητο αίρεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος.

Τι διάρκεια έχουν οι θεραπευτικές συνεδρίες;

 Η συχνότητα και η διάρκεια των συνεδριών, μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες και το πρόγραμμά σας εφόσον βέβαια αυτή η αλλάγη δεν επηρεάσει το αποτέλεσμα που θέλουμε.  Συνήθως, οι συναντήσεις μας έχουν διάρκεια 50 λεπτά.

Κάθε πότε προγραμματίζονται οι συνεδρίες;

Συνήθως, οι συναντήσεις μας πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα για 50 λεπτά. Η δέσμευση και η συνέπεια είναι το κλειδί για την προσωπική σας βελτίωση!  Επίσης παρέχεται η δυνατότητα των εξ αποστάσεως συνεδριών (Skype, Viber, Ζoom κλπ.). 

Οι συνεδρίες μέσω τηλεφώνου ή Skype είναι εξίσου αποτελεσματικές με την πρόσωπο με πρόσωπο θεραπεία;

Έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή θεραπεία είναι σχεδόν το ίδιο αποτελεσματική με τη δια ζώσης θεραπεία, ενώ η σχέση μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή φαίνεται να μένει ανεπηρέαστη. Τα μόνο που χρειάζεστε είναι έναν ήσυχο χώρο, σύνδεση στο internet και είστε έτοιμοι! Φυσικά, ισχύουν οι ίδιοι κανόνες εμπιστευτικότητας, ακριβώς όπως και στην δια ζώσης θεραπεία.

Πότε θα δω τα αποτελέσματα των συνεδριών;

Όταν ξεκινήσουμε να δουλεύουμε μαζί, θα μπορώ να κάνω μια εκτίμηση. Γενικά, η πρώτη μας συνεδρία είναι διερευνητική, πραγματοποιείται η λήψη του ιστορικού και ξεκινάμε να προσεγγίζουμε τα ζητήματα που θελετε να λύσετε. Μετά από αυτά θα μπορέσω να αποφασίσω για το ποιο είδος θεραπείας θα ήταν καταλληλότερο, αλλά και να σας ενημερώσω για το σχετικό χρονοδιάγραμμα. 

Να πάω σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο;

Ο ψυχίατρος είναι γιατρός και βάσει της ιατρικής του ιδιότητας και εκπαίδευσης  προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ψυχοσυναισθηματικά προβλήματα. Μέσα στην συνεδρία μπορεί να συνταγογραφήσει τα αντίστοιχα φάρμακα, ενώ παράλληλα με ψυχοθεραπευτικές τακτικές αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του ατόμου. Σε πολλές περιπτώσεις, ένας ψυχίατρος είναι πιο αρμόδιος για τις πιο “δύσκολες” περιπτώσεις ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχών με έντονα συμπτώματα, που απαιτούν λήψη φαρμάκων, για τη συνταγογράφηση των οποίων είναι αρμόδιος ο ψυχίατρος.

Ο ψυχολόγος έχει ακαδημαϊκή εκπαίδευση σε θέματα ψυχολογίας,  φιλοσοφίας και κοινωνικών επιστημών, παρ’όλα αυτά δεν είναι ιατρός. Μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας εξετάζει τα ψυχοσυναισθηματικά ζητήματα του ατόμου, τους προσωπικούς, οικογενειακούς δεσμούς, τους κοινωνικούς παράγοντες και ανάλογα με την ψυχοθεραπευτική σχολή που ανήκει υποστηρίζει τον θεραπευόμενο μέσα στο ταξίδι αυτογνωσίας του. Ανακαλύπτει τον ψυχικό κόσμο του θεραπευόμενου και του δείχνει το σωστό μονοπάτι ζωής μέσα από το συναίσθημα, τη λογική, τη συμπεριφορά και την καθημερινότητα του. Σε πολλές περιπτώσεις οι δύο ειδικότητες λειτουργούν συμπληρωματικά. 

Δεν μπορώ να έρθω για το ραντεβού μου - Θέλω να το ακυρώσω, ποια ειναι η Πολιτική Ακύρωσης;

Σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητo να ακυρώσετε μία συνεδρία, χρειάζεται να με ενημερώσετε μέχρι και 48 ώρες νωρίτερα, για να μπορέσουμε να βρούμε μία άλλη μέρα και ώρα. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει έγκαιρη ακύρωση από πλευράς σας, η συνεδρία που ακυρώθηκε χρεώνεται κανονικά, ως αποζημίωση της κράτησης του χρόνου της συνεδρίας. Φυσικά, εξαιρούνται επείγοντα περιστατικά: επείγοντα ζητήματα υγείας ή άλλα επείγοντα γεγονότα. 

Δημήτρης Κυριαφίνης

MSc Ψυχολόγος

Διατηρώ γραφείο στα Άνω Λαδάδικα στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέχω υπηρεσίες ατομικής ψυχοθεραπείας σε ενήλικες. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Sunderland του Ηνωμένου Βασιλείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Γνωσιακή Ψυχολογία – Νευροψυχολογία, από το Πανεπιστήμιο Κent του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα, εφαρμόζω την ατομική ψυχοθεραπεία, με βάση την συμπεριφοριστική ψυχοθεραπευτική και την ψυχοδυναμική προσέγγιση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση προβλημάτων και δυσκολιών που έχουν σημαντική επίπτωση στο επίπεδο της ποιότητας ζωής του ατόμου.