(+30) 6982 052 284 info@kiriafinis.com

Το να αισθάνεστε άγχος είναι μια κοινή εμπειρία και υπάρχουν αρκετές τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε από αυτό το πνιγηρό αίσθημα του άγχους και να νιώσετε καλύτερα. Σας παρουσιάζω δέκα+έναν τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος σας μέσα σε δέκα λεπτά:

  1. Βαθιά αναπνοή: Εξασκηθείτε σε βαθιές, αργές αναπνοές για να ενεργοποιήσετε την απόκριση χαλάρωσης του σώματος. Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας, κρατήστε την αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα και εκπνεύστε αργά από το στόμα σας. Επαναλάβετε αυτή την αναπνοή αρκετές φορές.
  2. Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση: Σφίξτε και στη συνέχεια χαλαρώστε κάθε μυϊκή ομάδα του σώματός σας, ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών σας και προχωρώντας μέχρι το κεφάλι σας. Αυτή η τεχνική βοηθά στην απελευθέρωση της σωματικής έντασης και προωθεί τη χαλάρωση.
  3. Ασκηση ΄ή αλλιώς σωματική δραστηριότητα: Η άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε το άγχος. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες όπως περπάτημα, τζόκινγκ, γιόγκα ή χορός για να απελευθερώσετε ενδορφίνες και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.
  4. Εξασκηθείτε στο Mindfulness ή στο Διαλογισμό: Εστιάστε την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή χωρίς κρίση. Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσουν τις αγωνιστικές σκέψεις και να προσφέρουν μια αίσθηση γείωσης.
  5. Προκαλέστε τις αρνητικές σκέψεις: Προσδιορίστε και αμφισβητήστε τις αρνητικές ή παράλογες σκέψεις που συμβάλλουν στο άγχος σας. Αντικαταστήστε τα με πιο ρεαλιστικές και θετικές σκέψεις.
  6. Συνδεθείτε με άλλους: Απευθυνθείτε σε έναν υποστηρικτικό φίλο ή μέλος της οικογένειας και μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Το να μιλάς με κάποιον που εμπιστεύεσαι μπορεί να προσφέρει άνεση, επιβεβαίωση και προοπτική.
  7. Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ: Διεγερτικά όπως η καφεΐνη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους. Μειώστε την πρόσληψη ποτών με καφεΐνη και προσέξτε τις επιπτώσεις του αλκοόλ, καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άγχους.
  8. Νιώστε τη στιγμή: Σταματήστε ό,τι κάνετε και προσπαθήστε να είστε παρών-παρούσα στο “τώρα”! Εστιάστε μόνο σε ένα ερέθισμα την φορά πχ τον ήχο της κίνησης, τις ακτίνες του ηλίου στο σώμα σας ή στην αναπνοή σας. Αυτό είναι ένα κομμάτι του Minfulness, με λίγα λόγια όταν εστιάζετε σε ένα πράγμα τη φορά, αισθάνεστε λιγότερη ένταση.
  9. Κοιμηθείτε: Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ καθώς η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει το άγχος. Καθιερώστε μια τακτική ρουτίνα ύπνου και δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον στην κρεβατοκάμαρά σας. Δοκιμάστε να χαλαρώσετε τώρα, ένας σύντομος ύπνος 20-25′ θα σας αναζωογοννήσει όσο τίποτα άλλο. Βάλτε χαλαρωτική μουσική για να σας βοηθήσει ή πιείτε ένα ζεστό χαλαρωτικό ρόφημα, με βότανα όπως χαμομήλι ή βαλεριάνα.
  10. Μασάζ: Κάντε μασάζ σε όλο σας το σώμα ή ζητήστε από κάποιον άλλο να το κάνει! Τα επίπεδα του άγχους σας θα πέσουν κατακόρυφα…
  11. Γελάστε δυνατά: E΄ίναι αποδεδειγμένο πως το γέλιο είναι υπεύθυνο για τη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών στον εγκέφαλο σας, οι οποίες βοηθούν στη καλή διάθεσή. Πως; Διαβάστε ένα αστείο βιβλίο, δείτε την αγαπημένη σας rom com ή επικοινωνήστε με έναν φίλο σας που έχει έντονη την … αίσθηση του χιούμορ!

Εάν το άγχος σας επιμένει ή παρεμβαίνει σημαντικά στην καθημερινότητά σας, σκεφτείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας , θα σας παρέχει καθοδήγηση, θεραπεία ή θα σας συστήσει τις κατάλληλες θεραπείες.

Θυμηθείτε, η εμπειρία του καθενός με το άγχος είναι μοναδική και διαφορετικές τεχνικές μπορεί να λειτουργούν καλύτερα για ορισμένα άτομα από άλλα. Είναι σημαντικό να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς και να κάνετε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα.


_________________________

Ζητήστε βοήθεια για ό,τι σας προβληματίζει…

Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6982 052 284 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
ψυχολογος-θεσσαλονικη