(+30) 6982 052 284 info@kiriafinis.com

Στη ζωή μας ΄έρχεται η στιγμή που οι περισσότεροι από εμας, θα αντιμετωπίσουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, είτε προσωπικά είτε στο κοντινό μας περιβάλλον… Τότε θέλουμε να απευθυνθούμε στον καλύτερο γιατρό! Ξεκινάμε λοιπόν να ρωτάμε γνωστούς και φίλους που αντιμετώπισαν οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους πα΄ρομοιο πρόβλημα υγείας, τις δικές τους προτάσεις επι του θέματος, θέλοντας να μάθουμε αν έμειναν ευχαριστημένοι, πως ήταν η αποθεραπεία τους, το όν/μο του γιατρού που τους κούραρε κοκ.

Όταν αντιμετωπίζουμε ένα θέμα ψυχικής υγείας όμως, οι όροι αλλάζουν και δεν είναι το ίδιο εύκολο να κοινοποιήσουμε την αναζήτηση μας στον ευρύτερο μας κύκλο, έτσι στρεφόμαστε στο διαδίκτυο που ευτυχώς είναι μια ανεξάντλητη πηγή πληροφορίων.

Μετά από μια ενδελεχής αναζήτηση, βρίσκετε έναν/μια υποψήφιο θεραπευτή, διαβάζετε το βιογραφικό του υποψήφιου Ψυχοθεραπευτή, μπαίνετε στην ιστοσελίδα ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί, βλέπετε αν η πρώτη εικόνα και το προφίλ του ταιριάζουν με ό,τι έχετε στο μυαλό σας και κ΄΄άνετε την πρώτη απόπειρα επικοινωνίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι… “Πως να βρείτε τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή για εσάς;”.

Για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία πρέπει να διαλέξετε έναν/μια αξιόπιστο/η ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, που σας ταιριάζει και θα πρέπει να είναι κάτοχος των παρακάτω επαγγελματικών και μη προσόντων:

1) Πανεπιστημιακή κατάρτιση στην Ψυχολογία

2) Άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του Ψυχολόγου

3) Ρωτήστε σε ποιο ηλικιακό εύρος (παιδιά, εφήβους, ενήλικες, ηλικιωμένους) και σε ποια θέματα εξειδικεύεται ο/η Ψυχολόγος

4) Ποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις και μέσα χρησιμοποιεί

5) Φυσικά το κόστος της Συνεδρίας είναι καθοριστικός παράγοντας.

Ένας σωστός ψυχοθεραπευτής μπορεί να φέρει πραγματικά θετικές αλλαγές στη ζωή σας, όμως δεν είναι πάντα εύκολος ο δρόμος για την εύρεση του… Ας το πάρουμε από την αρχή!

Βήμα 1o: Επικοινωνήστε με έναν θεραπευτή


Όταν βρείτε έναν πιθανό ψυχοθεραπευτή, αρχικά θα του δώσετε μια σύντομη αναφορά του θέματος που σας απασχολεί και έτσι θα μάθετε εάν ο θεραπευτής είναι σε θέση να σας βοηθήσει. Ρωτήστε το άτομο με το οποίο επικοινωνείτε εάν έχει ραντεβού σε ώρα και μέρος που σας ταιριάζει και φυσικά τον χρόνο και το κόστος της συνεδρίας, αν επιθυμείτε online ψυχοθεραπεία είναι καλό να το ρωτήσετε τώρα!

Μπορεί να είναι χρήσιμο να επικοινωνήσετε με τον ψυχοθεραπευτή τηλεφωνικά, καθώς η άμεση συζήτηση θα σας δώσει μια αίσθηση του πώς είναι και αν θα νιώθατε άνετα να δουλέψετε μαζί του.

Βήμα 2ο: Η πρώτη σας συνεδρία


Σε αυτό το σημείο θα δειτε πως σας φαίνεται η συνύπαρξη με τον Ψυχοθεραπευτή αλλά και πως προχωράει η συνεργασία σας, εν μέσω της Συνεδρίας. Θα ληφθεί το ιστορικό σας και πιθανότατα θα σας ζητηθεί να μιλήσετε περισσότερο για το τι σας φέρνει στη θεραπεία, όπως:

  • το ιστορικό του θέματος που θέλετε να δουλέψετε
  • τα παιδικά σας χρόνια
  • σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες
  • τι σας βοηθάει στην καθημερινότητα σας
  • εάν είχατε λάβει θεραπεία στο παρελθόν και τι αποκομίσατε από αυτήν


Θυμηθείτε, είναι η δική σας συνεδρία! Μπορείτε κι εσείς να κάνετε ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν θέλετε να συνεργαστείτε με τον εν λόγω Ψυχοθεραπευτή. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τι είδους θεραπεία κάνετε;
  • Τι εμπειρία και εκπαίδευση έχετε;
  • Τι μπορώ να περιμένω να συμβεί στις συνεδρίες μας;
  • Πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα δουλεύουμε μαζί;
  • Τι συμβαίνει εάν χάσω μια συνεδρία ή αν είμαι σε διακοπές σε μία άλλη;
  • Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να με βοηθήσετε;

Βήμα 3ο: Αξιολογήστε πώς αισθάνεστε


Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας, θα φύγετε και θα σκεφτείτε αν θα θέλατε τελικά να συνεχίσετε με τον θεραπευτή!

Τα πράγματα που θα ΄ήταν καλό να αναλογιστείτε είναι τα εξής:

  • Αισθάνεστε άνετα με τον θεραπευτή;
  • Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του;
  • Θα νιώθατε άνετα να του πείτε για προσωπικές λεπτομέρειες της ζωής σας;
  • Νιώθετε ασφάλεια μαζί του;
  • Σας αρέσει ο τρόπος του απέναντί ​​σας;
  • Σας άκουσε ουσιαστικά;


Είναι απολύτως εντάξει να συναντηθείτε με έναν θεραπευτή και να του κάνετε πολλές ερωτήσεις και μετά να αποφασίσετε να μην συνεργαστετε μαζί του. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τον ψυχοθεραπευτή αν κρίνει πως οι δικές σας ανάγκες και το δικό του προφίλ δεν είναι συμβατά, αυτό μπορεί να συμβεί για αρκετου΄ς λόγους, πάντα με κύριο γνώμονα το δικό σας καλό ως θεραπευόμενο.

Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν βρίσκουν τον κατάλληλο θεραπευτή με την πρώτη φορά. Αν σας συμβεί αυτό, δεν φταίτε εσείς, αυτό είναι σίγουρο. Από τη στιγμή που έχετε ήδη αποφασίσει ότι θα επωφεληθείτε από τη θεραπεία, αξίζει να προσπαθήσετε ξανά και να κλείσετε ένα αρχικό ραντεβού με άλλο ψυχοθεραπευτή.

Εμπιστευτείτε το ένστικτο σας και επενδύστε στην ψυχοθεραπεία, για μια καλύτερη και πιο ποιοτική και πλούσια συναισθηματικά ζωή.

Εάν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, έχετε ένα διάχυτο αίσθημα θλίψης, η καθημερινότητα και οι προσωπικές σχ΄έσεις σας ζορίζουν ή έχετε πρόβλημα με μη χρήσιμες σκέψεις, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή, για να αντιμετωπίσετε μακροπρόθεσμα όποιο ζήτημα αντιμετωπίζετε. Διαβάστε εδώ τους πιο συχνούς λόγους για να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο!

_________________________

Ζητήστε βοήθεια για ό,τι σας προβληματίζει…

Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6982 052 284 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
ψυχολογος-θεσσαλονικη