(+30) 6982 052 284 info@kiriafinis.com

Η κυριολεκτική μετάφραση της λέξης “affirmation” είναι η λέξη “επιβεβαίωση”. Οι θετικές δηλώσεις είναι ένας τρόπος να μεταμορφωθείτε και να αλλάξει εντελώς ο τρόπος που βιώνετε τη ζωή. Γιατί; Γιατί μιλάνε κατευθείαν στο υποσυνείδητο βοηθώντας μας να επιβεβαιώσουμε θετικά ορισμένες πλευρές του εαυτού μας ή κάποιες πεποιθήσεις.

Αυτές οι δραστηριότητες επιβεβαίωσης μπορούν να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλο να είναι πιο ανθεκτικός στο στρες. Με την εξάσκηση, οι αυτοεπιβεβαιώσεις μπορεί να σας βοηθήσουν τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σας ζωή. Τι έχετε να χάσετε λοιπόν;

Πως να ξεκινήσετε να υιοθετείτε περισσότερες θετικές συνήθειες;

Εάν το μυαλό σας περιπλανιέται σε αρνητικό έδαφος συχνά, δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι έχουν έναν εσωτερικό κριτή του οποίου η φωνή ηχεί δυνατά και καθαρά σε καθημερινή βάση. Οι δραστηριότητες επιβεβαίωσης μπορούν να κάνουν τη δύναμη της θετικής σκέψης να λειτουργήσει προς όφελός σας.

Η συναισθηματική σας κατάσταση επηρεάζει τον τρόπο σκέψης σας και αυτό που σκέφτεστε μπορεί επίσης να επηρεάσει τα συναισθήματά σας. Τα πάντα, από μια διαφωνία με ένα αγαπημένο πρόσωπο μέχρι την τρέχουσα πολιτικοκοινωνική κατάσταση μπορούν να βάλουν τον ψυχισμό σας σε ένα αρνητικό χώρο. Πριν το καταλάβετε, αυτή η ενέργεια μπορεί να εισχωρήσει στις σκέψεις σας και να σας επηρεάσει σημαντικά!

Οι δραστηριότητες επιβεβαίωσης μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας όταν αισθάνεστε ανίσχυροι, να μειώσουν το φόβο της κρίσης και να διευρύνουν την προοπτική σας, βοηθώντας σας τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική σας ζωή.

τι ειναι τα self affirmations

Τι είναι η αυτοεπιβεβαίωση;

Ο εγκέφαλός σας προσαρμόζεται και αλλάζει με βάση τις σκέψεις και τις εμπειρίες σας, ένα φαινόμενο γνωστό ως νευροπλαστικότητα. Η πλαστικότητα του εγκεφάλου θεωρείται το νευρολογικό υπόβαθρο της μάθησης. Μας δίνει τη  δυνατότητα να αλλάζουμε τον εαυτό μας και να «κτίζουμε» νέες συνήθειες. Πως μπορεί να συμβεί αυτό; Η αυτοεπιβεβαίωση μέσω των self affirmations είναι μια μορφή θετικής αυτο-ομιλίας που δημιουργεί θετικές αλλαγές στα πρότυπα σκέψης σας.

Η λέξη επιβεβαίωση σημαίνει απλά «μια δήλωση του γεγονότος» όχι κάτι παραπάνω. Οι αυτοεπιβεβαιώσεις είναι δηλώσεις γεγονότων για τον εαυτό σας που σας βοηθούν να διατηρήσετε την «αντιληπτή αξία και ακεραιότητά σας», σύμφωνα με μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2013.

Η θεωρία της αυτοεπιβεβαίωσης βασίζεται στην προϋπόθεση ότι η αίσθηση του εαυτού μας είναι ευέλικτη. Όταν αντιμετωπίζετε μια απειλή για την αίσθηση του εαυτού σας, μπορείτε να βασιστείτε σε αυτοεπιβεβαιώσεις για να διατηρήσετε την ακεραιότητά σας.

Οι αυτοεπιβεβαιώσεις είναι μια υπενθύμιση των στόχων, της αξίας και των αξιών σας.

Για πολλούς ανθρώπους, οι επιβεβαιώσεις του εαυτού τους λειτουργούν επίσης ως ρυθμιστικό για να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση η αίσθηση του εαυτού τους.

Μια ανάλυση του 2015 διαπίστωσε ότι οι αυτοεπιβεβαιώσεις αύξησαν τη δραστηριότητα στο κέντρο ανταμοιβών του εγκεφάλου. Οι θετικές επιβεβαιώσεις μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση ορμονών για την καλή αίσθηση, όπως η άσκηση. Η ίδια μελέτη βρήκε στοιχεία ότι οι θετικές συνέπειες των επιβεβαιώσεων μπορεί να σας παρακινήσουν να ενεργήσετε ενώ διαφορετικά δεν θα μπορούσατε να ενεργήσετε.

10 δραστηριότητες επιβεβαίωσης που θα ήταν καλό να δοκιμάσετε!

  1. Δημιουργήστε μια λίστα με θετικές επιβεβαιώσεις

Εάν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, δοκιμάστε να δημιουργήσετε μια λίστα με θετικές επιβεβαιώσεις που ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε. Χωρίστε τα πράγματα σε κατηγορίες, όπως κοινωνικά, συναισθηματικά, πνευματικά και σωματικά. Για παράδειγμα, η λίστα με τις επιβεβαιώσεις για την φυσική σας κατάσταση μπορεί να μοιάζει με αυτή:

  • Είμαι υγιής και δυνατός.
  • Ασκούμαι κάθε μέρα για το καλό της υγείας μου.
  • Τρέφω το σώμα μου με υγιεινές διατροφικές επιλογές.
  • Λατρεύω πόσο δυνατό είναι το σώμα μου.
  • Επιλέγω υγιεινή, θρεπτική τροφή και ζω καλύτερα.

Αντίστοιχα η λίστα με τα positive affirmations σας για την κοινωνικη σας κατάσταση ή για την συναισθηματική σας κατάσταση θα ποικίλει, σε αυτά που θέλετε να ακούτε για να ανεβάζετε την αυτοπεποίθηση σας και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας όσα έχουν πραγματικά αξία!

ιδεες για self affirmations

  1. Φτιάξτε αφίσες επιβεβαίωσης

Σκεφτείτε να δημιουργήσετε μερικές αφίσες επιβεβαίωσης και να τις τοποθετήσετε σε βασικούς τομείς του σπιτιού ή του γραφείου σας για να σας υπενθυμίζουν σημαντικές φράσεις που επιβεβαιώνουν τον εαυτό σας.

Για παράδειγμα, μια αφίσα στο ντουλάπι σας που λέει: «Επιλέγω φαγητό που με τρέφει και με κάνει να νιώθω καλά», μπορεί να σας υπενθυμίσει τους στόχους που έχετε θέσει για τον εαυτό σας. Μια αφίσα στη δουλειά μπορεί να λέει κάτι σαν, «Είμαι πολύτιμος για την ομάδα μου» κοκ

  1. Βρείτε ή δημιουργήστε τις αγαπημένες σας επιβεβαιώσεις

Θυμάστε την παραπάνω λίστα με τις θετικές επιβεβαιώσεις; Μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένες επιβεβαιώσεις απλώς δεν λειτουργούν για εσάς.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εργαστείτε για να δημιουργήσετε επιβεβαιώσεις που σας μιλούν. Δοκιμάστε να πραγματοποιήσετε μια αναζήτηση Google με βάση τους στόχους σας. Είναι εντάξει να δοκιμάσετε μια επιβεβαίωση και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι πολύ σωστή για εσάς. Μην το βάλετε κα΄τω, δοκιμάστε μια διαφορετική δήλωση.

  1. Πείτε τις επιβεβαιώσεις σας δυνατά

Προσπαθήστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας λέγοντας δυνατά τις επιβεβαιώσεις σας. Το να οργανώνετε τις σκέψεις σας και να τις λέτε δυνατά εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σας να σχηματίζει νέα μοτίβα σκέψης.

Η εξάσκηση των επιβεβαιώσεων μπορεί να σας φαίνεται ανόητη στην αρχή, αλλά η διατήρησή αυτής της συνήθειας μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά. Η δύναμη της ακοής θα παίξει το ρόλο της σε συνδυασμό με ο,τι ΄άλλο συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στον εγκέφαλο σας.

  1. Η άσκηση του «Είμαι…»

Δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε; Αυτή η απλή άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε πράγματα που είναι πιο σημαντικά για εσάς.

Συμπληρ΄ώστε την πρόταση «Είμαι…» με τις πρώτες σκέψεις που σας έρχονται στο μυαλό. Δοκιμάστε μια άλλη παραλλαγή εάν οι προτάσεις «Είμαι» δεν λειτουργούν για εσάς. «Σήμερα, θα…» μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για να ανακαλύψετε τους στόχους και τα κίνητρά σας.

  1. Επιβεβαιώσεις με διαλογισμό 

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας σας εκπαιδεύει να κρατάτε τις σκέψεις σας στην παρούσα στιγμή και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της ευεξίας. Δοκιμάστε να προσθέσετε μια επιβεβαίωση στις συνεδρίες διαλογισμού σας.

Με κάθε αναπνοή, πείτε μια από τις επιβεβαιώσεις σας στον εαυτό σας. Συνεχίστε να αναπνέετε βαθιά καθώς λέτε την επιβεβαίωση ξανά και ξανά.

  1. Υπενθυμίσεις για με χαρτάκια σημειιώσεων

Μερικοί άνθρωποι αλλάζουν τις επιβεβαιώσεις τους κάθε μέρα, εβδομάδα ή μήνα. Τα κολλώδη χαρτάκια σημειώσεων είναι ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσετε τις επιβεβαιώσεις σας ορατές. Σκεφτείτε να βάλετε έναν στον καθρέφτη του μπάνιου σας, δίπλα στο γραφείο σας ή δίπλα στην πόρτα του γκαράζ, ώστε να μπορείτε να τις κοιτάζετε όλη την ημέρα.

  1. Σημειώστε τις επιβεβαιώσεις σας

Ένα ημερολόγιο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να γράψετε και να ξανασκεφτείτε τις δηλώσεις σας. Μπορεί να θέλετε να καταγράψετε πώς οι επιβεβαιώσεις σας κάνουν να αισθάνεστε ή να σας επηρεάζουν. Αυτή η στρατηγική αντιμετώπισης ενθαρρύνει τα θετικά της ημέρας και κάνει πιο ανεκτά τα δυσάρεστα περιστατικά της ημέρας.

9. Αφιερώστε μια ολόκληρη ημέρα σε επιβεβαιώσεις

Εντάξει, ίσως είναι πιο δύσκολο, όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο μπροστά στην ψυχική ηρεμία. Προσπαθήστε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας με μια ειδική ημέρα επιβεβαίωσης. Μπορείτε να:

-Γεμίστε το σπίτι σας με αυτοκόλλητες σημειώσεις καλυμμένες με επιβεβαιώσεις.
-Φτιάξτε αφίσες επιβεβαίωσης, μια δραστηριότητα δημιουργική και ενδιαφέρουσα.
-Πείτε τις επιβεβαιώσεις σας δυνατά όλη την ημέρα, όχι μόνο  το πρωί ή την ώρα του ύπνου.

10. Μουσικές… επιβεβαιώσεις

Οι ενήλικες δεν είναι οι μόνοι που επωφελούνται από τις επιβεβαιώσεις. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μιλήσετε στα δίδυμα ή τους εφήβους σας για θετικές επιβεβαιώσεις στα αγαπημένα τους τραγούδια. Το “Happy” του Pharrell Williams ή το “Roar” της Katie Perry είναι μερικά παραδείγματα. Προσπαθήστε να δώσετε προσοχή σε πιθανές θετικές επιβεβαιώσεις όταν κάνετε streaming μουσικής ή ακούτε ραδιόφωνο μαζί.

Ο έλεγχος των αρνητικών σκέψεων μέσα από τις θετικές δηλώσεις…

Οι θετικές δηλώσεις μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε τα πράγματα που εμποδίζουν την ευτυχία μας, και να επιλέγουμε να περιβαλλόμαστε με όσα επιθυμούμε στην ζωή μας!

Ας ανακεφαλαιώσουμε…

Άγχος έχουμε όλοι… Η εξάσκηση των αυτοεπιβεβαιώσεων μπορεί να λειτουργήσει σαν «άσκηση» για τον εγκέφαλό σας όταν αρχίσετε να κάνετε αρνητικές ή μη χρήσιμες σκέψεις.

Αυτές οι 10 εύκολες συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τις επιβεβαιώσεις του εαυτού σας για να ανακτήσετε την ισορροπία από αυτά τα μοτίβα υπό πίεση.

Εάν εξακολουθείτε να διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε καταβεβλημένοι ή έχετε πρόβλημα με μη χρήσιμες σκέψεις, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή, για να αντιμετωπίσετε μακροπρόθεσμα όποιο ζήτημα αντιμετωπίζετε.

_________________________

Ζητήστε βοήθεια για ό,τι σας προβληματίζει…

Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6982 052 284 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
ψυχολογος-θεσσαλονικη