“Γιατί παθαίνω κρίσεις πανικού;”
Αν αναρωτιέστε «πως είναι η κρίση πανικού» ή «τι είναι η κρίση πανικού» το πιο πιθανόν είναι να μην την έχετε βιώσει. Τα περισσότερα άτομα τα οποία έχουν ζήσει κάτι παρόμοιο το περιγράφουν ως εξής… «Η καρδιά μου πάει να σπάσει», “Θα πάθω καρδιακή προσβολή», «Νομίζω πως θα πεθάνω»…
Τι είναι η κρίση πανικού;
Η διαταραχή πανικού είναι μια κατάσταση διαφορετική από τον συνηθισμένο φόβο, ΄άγχος ή τις αγχώδεις αντιδράσεις. Είναι μια ψυχική νόσος που εμφανίζεται απροειδοποίητα και τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν ξαφνικά επεισόδια φόβου και έντονης νευρικότητας. Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως εφίδρωση και ταχυκαρδία. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού, η αντίδραση στην απειλή είναι δυσανάλογη προς την κατάσταση, η οποία κατα κόρον δεν ειναι απειλητική. Με την πάροδο του χρόνου, το άτομο που πάσχει από διαταραχή πανικού αποκτά έναν συνεχή φόβο ότι θα πάθει κι άλλη κρίση πανικού, έτσι επηρεάζεται άμεση η καθημερινή του λειτουργικότητα, μειώνοντας σημαντικά την γενική ποιότητα της ζωής του.
Ο πανικός είναι ουσιαστικά η βίωση υπερβολικού άγχους ή φόβου. Η κρίση πανικού, λοιπόν, αποτελεί ένα ξαφνικό επεισόδιο έντονου φόβου το οποίο αναπτύσσεται δίχως εμφανή λόγο και που συνδυάζει μια σειρά από σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα.
Πώς είναι να ζεις με τις κρίσεις πανικού;
Οι άνθρωποι που ζουν με τις κρίσεις πανικού, περιγράφουν την εμπειρία τους ως βασανιστική. Η κρίση περιγράφεται ως κάτι αιφνιδιαστικό, τρομακτικό ενώ η συνεχή σκέψη αυτής μπορεί να αποτελέσει εμπ΄όδιο σε καθημερινή βάση για τους ίδιους….
«Όταν με πιάνει κρίση πανικού νιώθω ότι μου κόβεται η αναπνοή, φοβάμαι πολύ πως θα πάθω κάτι, πως θα πεθάνω. Αφού περάσει, σκέφτομαι συνεχώς πότε θα ξανασυμβεί…», λέει η Μαρία 29 ετών.
Κα΄τά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού οι πιο συνηθισμένες αλλαγές στη σωματική και ψυχική κατάσταση του ατόμου συνήθως είναι:
- ταχυπαλμία
- δύσπνοια
- εφίδρωση
- αίσθημα ασφυξίας
- ζαλάδα
- πόνος στο στήθος
- ναυτία
- εξάψεις ή ρίγη
- μούδιασμα
- αποπροσανατολισμός
- αίσθημα αποκοπής από την πραγματικότητα
Το άτομο κατακλύζεται από μια σειρά καταστροφολογικών σκέψεων. Για αυτό μια απλ΄ή ταχυπαλμία μπορεί να θεωρηθεί σύμπτωμα καρδιακής προσβολής κοκ. Το άτομο που βιώνει μια κρίση πανικού κυριεύεται από τον φόβο του θανάτου και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με λογικές σκέψεις καθώς βιώνει και ένα επιπλέον άγχος, ειδικά όταν βρίσκεται μπροστά σε κόσμο!
Πώς να αποφύγετε τις κρίσεις πανικού:
1. Εντοπίστε τι είναι αυτό που πραγματικά ευθύνεται για την κρίση πανικού σας. Σκεφτείτε ποιο γεγονός καθορίζει το τελευταίο διάστημα τη ζωή σας και πως αισθάνεστε για αυτό.
2. Αναλύστε τον τρόπο ζωής σας και τα πράγματα που μπορείτε να βελτιώσετε. Προσέξτε τη διατροφή σας, τις ψυχαγωγικές σας δραστηριότητες και το πόσο γυμνάζεστε. Υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες όπως ο διαλογισμός.
3. Η συγκέντρωσή σας στην αναπνοή σας είναι μια εξαιρετική στρατηγική για ν’ απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις και τον φόβο. Ακολουθήστε την τεχνική αυτή: εισπνεύστε, κρατήστε την αναπνοή για τρία δευτερόλεπτα και εκπνεύστε. Η πλήρης προσοχή στην αναπνοή σας θα χαλαρώσει τους μυς και τις αρθρώσεις σας.
4. Επικεντρώστε τις αισθήσεις σας σε κάτι άλλο. Κοιτάξτε κάτι συγκεκριμένο: ένα φερμουάρ στα ρούχα σας, το σχ΄έδιο μιας τ΄σαντας και αναλύστε στο μυαλό σας τι παρατηρείτε. Επικεντρωθείτε στους ήχους γύρω σας όπως στις κόρνες, στην ομιλία των ανθρώπων και προετοιμάστε ορισμένες θετικές δηλώσεις για να επαναλάβετε στον εαυτό σας, όταν πιστεύετε πως μια κρίση πανικού είναι προ των πυλών. Αν επικεντρωθείτε σε εξωτερικά ερεθίσματα, θα μειωθεί ο εσωτερικός σας φόβος.
5. Αποδεχτείτε πως μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας καθοδηγήσει για το πώς να ξεπεράσετε τις κρίσεις πανικού σας.
Αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα πανικού, αφού αποκλείσετε την ύπαρξη οργανικής νόσου, απευθυνθείτε άμεσα σε έναν εξειδικευμένο Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο!
Διαβάστε κι άλλα άρθρα για ποικίλα θέματα που αφορούν την ψυχολογία ενηλίκων εδώ. Άρθρα για σχέσεις, για ψυχικές δυσκολίες, για θέματα που σας απασχολούν στην καθημερινότητα σας…
_________________________
Ζητήστε βοήθεια για ό,τι σας προβληματίζει…
Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6982 052 284 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.