Συχνά μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο, όταν μπορείτε απλά να συζητήσετε με τους φίλους σας αυτό που σας απασχολεί. Σίγουρα, οι φίλοι σας σας γνωρίζουν, είναι οικείοι με τους προβληματισμούς σας, υπάρχει εμπιστοσύνη και πάνω από όλα η συζήτηση μαζί τους είναι… δωρεάν! Γιατί να μπείτε στον κόπο να αναζητήσετε έναν/μια ειδικο/ή ψυχικής υγείας, ενώ έχετε πολλούς φίλους που θα σας ακούσουν και θα σας συμβουλέψουν για ότι σας προβληματίζει;
H απάντηση είναι πιο απλή από ότι θα περιμένατε. Ένας καταρτισμένος Ψυχολόγος έχει λάβει την βασική εκπαίδευση και την επαγγελµατική κατάρτιση, για να σας βοηθήσει στοχευμένα και μεθοδικά. Από την άλλη, ένας φίλος σας υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει ακόμη και ζημία με την προσέγγιση του.
Τι κάνει ένας ψυχολόγος που ένας φίλος σας δε μπορεί;
Αρχικά, η θεραπευτική σας συνάντηση είναι ιδιωτική και απόλυτα εμπιστευτική, για αυτό μπορείτε να μιλήσετε για τα πάντα χωρίς να φοβάστε πως όσα έχετε να πείτε θα φτάσουν κάπου που δε θα θέλατε να φτάσουν. Επίσης, σε έναν ψυχολόγο μπορείτε να συζητήσετε πράγματα τα οποία ίσως ντρέπεστε να τα πείτε σε φίλους σας ή δεν ξέρετε πως.
Η παρουσία του ψυχολόγου είναι συστηματική και έχει συγκεκριμένο πλαίσιο/θεωρητική προσέγγιση
Μπορεί σε μερικούς η δεξιότητα του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή, να είναι σταθερά εκεί και να «σας ακούει», να φαίνεται απλό αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν βρίσκουν ανθρώπους να τους ακούν ή που δεν τους εμπιστεύονται.Φυσικά, μπορείτε πάντα να συζητήσετε με ένα φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο, αλλά το θεωρητικό υπόβαθρο και η εχεμύθεια που ένας ψυχολόγος μπορεί να σας προσφέρει δεν συγκρίνεται.
Σε έναν φίλο δεν θα πείτε τα πάντα
Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως ο ψυχολόγος δεν είναι φίλος σας, δεν θα σας καθοδηγήσει λε΄γοντας σας τι θα έκανε στη θέση σας και σιγουρα δεν έχει καμία άλλη σχέση μαζί σας εκτός της θεραπευτικής, έτσι μπορεί να είναι 100% αντικειμενικός.
Ο ψυχολόγος θα σας οδηγήσει σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας…
Ο ψυχολόγος θα σας πιέσει, ένας φίλος όχι!
Ο ψυχολόγος θα σας προτρέψει να κοιτάξετε βαθύτερα μέσα σας για να βρείτε μόνοι σας υπό την καθοδήγηση του τις δικές σας λύσεις. Ο ψυχολόγος θα σας ενθαρρύνει να αφαιρέσετε τα συμπεριφορικά μοτίβα που βλάπτουν εσάς και τους γύρω σας, αλλά θα σας βοηθήσει να ζήσετε μια πιο γεμάτη ζωή!
Ακόμη, ένας ψυχολόγος έχει εκπαιδευτεί να εντοπίζει τα μοτίβα συμπεριφοράς σας, τόσο αυτά που είναι μη λειτουργικά όσο και αυτά που είναι λειτουργικά. Ο ψυχολόγος θα σας τα υποδείξει και μαζί θα εργαστείτε πάνω σε αυτά ώστε να ενισχύσετε τα λειτουργικά μοτίβα και να αποφύγετε τα όχι και τόσο ωφέλιμα.
«Να πάω στον ίδιο ψυχολόγο με τον φίλο/η μου;»
Άλλο ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς και πολλές από εσάς, είναι κατά πόσο είναι θεμιτό να πηγαίνετε στον ίδιο ψυχολόγο με κάποιον φίλο σας ή μέλος της οικογενείας σας.
Ο κώδικας δεοντολογίας για τους Ψυχολόγους δεν έχει πουθενά κάποια ρητή απαγόρευση. Συνεπώς είναι θέμα προσέγγισης του ειδικού ψυχικής υγείας αλλά και δικό σας. Αρχικά, να είστε ειλικρινείς με τον Ψυχολόγο στην πρώτη σας συνεδρία για την σχέση που έχετε με τον έτερο θεραπευόμενο του και φυσικά να είστε ειλικρινείς με το δικό σας άνθρωπο, καθώς υπάρχει μια μεγάλη περίπτωση να μην επιθυμεί ο ίδιος να μοιραστείτε τον ίδιο Ψυχολόγο. Ξεκαθαρίστε λοιπόν αν ο ψυχολόγος δέχεται να σας δει για τη δική σας θεραπεία, καθώς δεν το δέχονται όλοι. Αν και τα δυο μέρη αυτά δεχτούν αυτήν την νεοσύστατη θεραπευτική σχέση, πρέπει να εξετάσετε αν εσείς οι ίδιοι επιθυμείτε να μοιραστείτε κάτι τόσο προσωπικό με έναν ψυχολόγο που δεν είναι απόλυτα έξω από τον κύκλο σας. Είστε σίγουρος/η ότι δεν θα είστε προκατειλημμένος/η με αποτέλεσμα να διστάσετε να μοιραστείτε τα πάντα; Αυτές είναι ερωτήσεις που θα έπρεπε να απαντήσετε πριν ξεκινήσετε αυτήν την νέα θεραπευτική σχέση. Η σύντομη απάντηση λοιπόν είναι… “εξαρτάται από τον ψυχολόγο”!
_________________________
Ζητήστε βοήθεια για ό,τι σας προβληματίζει…
Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6982 052 284 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.