(+30) 6982 052 284 info@kiriafinis.com

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα ενός θεραπευόμενου στο οποίο καλείται να συνδράμει ένας ψυχοθεραπευτής είναι τα προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις.

Οι σχέσεις χρειάζονται προσωπική δουλειά, κόπο, προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και από τα δυο μέρη, αν θέλουμε να είναι επιτυχημένες. Όμως τι σημαίνει «επιτυχημένη σχέση»;

Η επιτυχημένη σχέση έχει αρμονία, περίσσευμα αγάπης, αλληλοκατανόησης, αμοιβαίο σεβασμό και φιλία! Κυρίως όμως διαθέτει μέλλον. Η δική σας σχέση είναι επιτυχημένη;

Τι να κάνουμε όταν σε μία σχέση ένα στοιχείο του χαρακτήρα ή η συμπεριφορά του άλλου προσώπου μας δυσαρεστεί; Όταν δύο άνθρωποι συνάπτουν μία ερωτική σχέση, o καθένας έρχεται αντιμέτωπος με συμπεριφοριστικά στοιχεία του άλλου με τα οποία δεν συμφωνεί και είναι πολύ πιθανό από αυτό να πηγάζουν εντάσεις και συναισθήματα δυσφορίας. Συνήθως το άτομο που δυσανασχετεί από τη συμπεριφορά του άλλου διαμαρτύρεται και πιέζει με τον τρόπο του για να αλλάξει το άλλο μισό του ζευγαριού, είτε ανοιχτά είτε κεκαλυμμένα. Αυτό το μοτίβο δημιουργεί μια εσφαλμένη δυναμική κατά την οποία συνεχίζεται μια κατάσταση καταπίεσης, κατά μια έννοια και για τα δυο μέρη και σίγουρα δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα για κανένα από τους δυο.

Όταν δεν υπάρχει επικοινωνία στο ζευγάρι…

΄Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση που δυσαρεστούμαστε από τη συμπεριφορά του άλλου, είναι να τον/την αποδεχθούμε έτσι όπως είναι. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Η αποδοχή είναι πολύ σημαντική και πηγάζει κυρίως από τον ίδιο μας τον εαυτό!

Κάθε σύντροφος εισέρχεται σε μια νέα σχέση με τις καλύτερες προθέσεις με όμορφα συναισθήματα, γεμάτος/η προσδοκίες και όνειρα. Μαζί με τα θετικά συναισθήματα όμως κουβαλάει και ασυνείδητες σκέψεις, συμπεριφορές και πρότυπα τα οποία αντανακλούν την μέχρι τώρα πορεία του.

Σε μια σχέση ο καθένας φέρνει και συμπεριφορές και σκέψεις, προερχόμενες από τα πρότυπα που έχει βιώσει, όπως τον τρόπο που βίωσε τη σχέση των γονέων ΄του ή κακές προηγούμενες εμπειρίες…

Το περίεργο ωστόσο είναι, ότι τα προβλήματα στις σχέσεις είναι συνήθως τα ίδια για όλα τα ζευγάρια. Η επικοινωνία, το οικονομικό κομμάτι, η εμπιστοσύνη, το σεξ, οι προτεραιότητες στη ζωή είναι ζητήματα με τα οποία όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι. Υπάρχει λύση; Φυσικά, αρκεί να υπάρχει αγάπη, σεβασμός και αλληλοκατανόηση.

Οι περισσότερες σχέσεις συνήθως θέτουν καθημερινά προκλήσεις, τις οποίες το ζευγάρι καλείται να ξεπεράσει και να τις αξιοποιήσει, ενώ παράλληλα εξελίσσεται. Εδώ φτάνουμε ίσως στο σημαντικότερο κομμάτι μιας σχέσης, σε αυτόν τον παράγοντα που θα κρίνει αν η συνύπαρξη σας θα αποτελέσει το εναρκτήριο σημείο, για ένα καλύτερο «εγώ» σας: την επικοινωνία. Ακολουθούν 3 συνηθισμένα προβλήματα στις σχέσεις…

1) Επικοινωνία, το μεγάλο «αγκάθι»

Τι σημαίνει επικοινωνία στα ζευγάρια και πώς επιτυγχάνεται; Σίγουρα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα για την εξέλιξη μιας σχέσης. Όμως τι σημαίνει πραγματικά; Δεν είναι λίγες οι φορές που περιμένουμε ο/η σύντροφος μας να αντιλαμβάνεται αυτό που πάμε να πούμε, χωρίς να το ολοκληρώσουμε. Σε διαφορετικές περιστάσεις, η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να μεταφράζεται σε έλλειψη κατανόησης ή ακόμη και αδυναμίας συγκέντρωσης ή έλλειψη διάθεσης για επικοινωνία πχ “Σου μιλάω γιατί κοιτάς το κινητό σου…” Μήπως η επικοινωνία δεν είναι τόσο απλή όσο πιστεύουμε και καταβάθος κρύβει άλλα υποβόσκοντα ζητήματα της σχέσης;

Οι συγκρούσεις στα ζευγάρια είναι κατά βάση συγκρούσεις αναγκών. Αυτό που επιθυμεί και αναζητά κατά βάθος κάθε άτομο που βρίσκεται σε μια σχέση είναι όταν εκφράσει την ανάγκη/επιθυμία του, να γίνει κατανοητή και κυρίως σεβαστή. Ένας καβγάς μπορεί να ξεκινήσει από μια ασήμαντη αφορμή, αλλά συνήθως μεταπηδά και σε διαφορετικες καταστάσεις, ανασύρονται δυσάρεστες μνήμες, στιγμές προδοσίας ή απλά στιγμές που ο ένας ΄στεναχώρησε/παραμέλησε τον άλλο – ο σκοπός είναι ένας: δικαίωση! Όμως τελειώνει ένας καβγάς έτσι απλά; Η μια σκέψη φέρνει την άλλη, το ένα συναίσθημα το άλλο και συνεχίζει να μαίνεται μια εκρηκτική κατάσταση η οποία θα οδηγήσει σε πολυ σοβαρότερα ζητήματα της σχέσης και ίσως μετουσιωθεί σε μια πρώτης τάξης αφορμή ακόμη και χωρισμού. Εδώ έρχεται στην κουβέντα ο πολύ σημαντικός παράγοντας της σωστής επικοινωνίας…

Η επικοινωνία σε ένα ζευγάρι είναι τόσο καλή όσο και… απαραίτητη. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να υπάρξει επικοινωνία είναι η από κοινού αποδοχή, ότι οι δύο πλευρές οφείλουν να μιλούν, αλλά πάντα με το αίσθημα του αλληλοσεβασμού να κυριαρχεί στην ανταλλαγή απόψεων και συναισθημάτων.

2)  Σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα

Δύσκολα θα το παραδεχτεί κανείς ειδικά δημοσίως, αλλά αν το έχει βιώσει καταλαβαίνεις ακριβώς τι σημαίνει ο παραπάνω τίτλος. Αν κάτι βαθιά μέσα σας λέει πως αυτός ο άνθρωπος δεν είναι για εσάς ακούστε τον εσωτερικό σας εαυτό και φύγετε από την σχέση! Η διαίσθηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο του εαυτού μας, εκτός από τις φορές που καταλήγει να είναι…παραπλανητική. Αν κάποιος/α δεν έχει υπομονή, δεν σας ακούει/καταλαβαίνει, είναι αγενής με τους γύρω του/της ή και με εσάς, είναι αρκετά σημαντικ΄ά σημάδια για τον χαρακτήρα του/της.

Κατακρίνει κάθε σας κίνηση;

Κανένα άτομο δεν θέλει στη ζωή του έναν σύντροφο που θα κρίνει αρνητικά τα πάντα. Προφανώς οι κοντινοί μας άνθρωποι οφείλουν να μας εκφράζουν τη γνώμη τους όμως όταν νιώσετε πως έχετε απέναντί σας ένα χειριστικό άτομο, μιλήστε στους δικούς σας ή σε έναν ειδικό Ψυχικής Υγείας και απομακρυνθείτε με ελεγχόμενο τροπο από το εν λόγω άτομο.

Σκέφτεται πάντα το ατομικό του/της συμφέρον;

Αν ένα άτομο σκέφτεται πάντα το συμφέρον του, μαντέψτε τι βγαίνει αμέσως έξω από την εξίσωση: το δικό σας συμφέρον! Με τον τρόπο του σας κάνει να νιώθετε ότι έχει περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες από εσάς, ενώ καθημερινά βλέπετε τις δικές σας ελευθερίες να συρρικνώνονται. Μ΄ήπως περιμένει πάντα να δίνετε ή να κάνετε εσείς πιο πολλά; Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω, τότε αναλογιστείτε τον ρόλο σας σε μια τέτοια σχέση. Είναι κάτι που σας αξίζει;

3) Μειωμένη/ελλιπής σεξουαλική δραστηριότητα

Στις ρομαντικές κομεντί συνήθως παρουσιάζεται μία ωραιοποίηση της σχέσης, αλλά στην πραγματική ζωή, οι ερωτικές στιγμές χρειάζονται μια βοήθεια καθώς δεν είναι όλα τόσο απλά! Ο αυθορμητισμός είναι θεμιτός, αλλά δεν μπορείτε να περιμένετε να λειτουργήσει αυτόματα στη σχέση σας. Η καθημερινότητα φέρνει αρκετά εμποδία… Συζητήστε μαζί για το κοινό σας πρόγραμμα, για δραστηριότητες που μπορείτε από κοινού να κάνετε και θα σας φέρουν πιο κοντά, εκφράζοντας τις πραγματικές σας επιθυμίες. Μοιραστείτε ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα. Αγγίξτε τον άνθρωπό σας, δώστε του ξαφνικά φιλιά, συχνές αγκαλιές, εκπλήξτε τον/την!

Μην περιμένετε τον ερωτισμό να έρθει ουρανοκατέβατος αλλά δημιουργήστε εσείς το σκηνικό… Η οικειότητα όπως και ο ερωτισμός είναι ζωντανοί οργανισμοί, όταν σταματήσετε να τα φροντίζετε αργοσβήνουν.

Στρατηγικές λύσεις ή αλλιώς “πότε φεύγεις από μια σχέση”;

  • Αποδεχτείτε, ότι ενδεχομένως σε αυτή τη φάση της ζωής σας μπορεί ο/η σύντροφός σας να είναι ο σωτήρας σας. Χωρίς εγωισμούς, είτε είστε άντρας είτε γυναίκα, ζητήστε τη βοήθειά του/της (εάν είναι εφικτό). Όλα μπορούν να λυθούν, με διάθεση και αγάπη.
  • Επιτρέψτε να υπάρχει ένα είδος ανεξαρτησίας στην σχέση σας, ο καθένας σας οφείλει να έχει και την προσωπική του ταυτότητα πχ στις παρέες ή στα οικονομικά του σπιτιού, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει, ότι ο ένας μπορεί να ξοδεύει αλόγιστα και να κρύβει με διάφορα τεχνάσματα οικονομικές σπατάλες, οι οποίες ίσως θεωρηθούν ανήθικες από τον/την σύντροφο του/της.
  • Ακούστε τι έχει να σας πει ο σύντροφός σας και αποφύγετε λέξεις όπως «πάντα» και «ποτέ». Το να είναι κάποιος απόλυτος δε βοηθά κανέναν, πόσο μάλλον τη σχέση σας.
  • Ο σεβασμός και η εκτίμηση προς τον/ την σύντροφό σας είναι σημαντική πτυχή της σχέσης. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να ακούν ένα ευχαριστώ, ένα μπράβο και να αναγνωρίζεται ο κόπος και η αξία τους, ειδικά από τον άνθρωπο που μοιράζονται τη ζωή τους.
  • Κανείς δεν είναι ο… σάκος του μποξ σας. Σίγουρα, όλοι ξεσπάμε στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους, όμως αυτή η συνθήκη δεν είναι υγιής και επιβαρύνει το άλλο μισό της σχέσης. Προσοχή!
  • Όταν η λεκτική και η σωματική βία κάνει την εμφάνιση της στη σχέση σας, τότε γνωρίζετε πως ήρθε η ώρα να αποχωρήσετε. Η κάθε μορφής βία είναι καταδικαστέα και δεν αξίζει σε κανένα άτομο.

Τα ψυχολογικά προβλήματα σχέσεων είναι συχνά, αυτό που έχει σημασία είναι τα δυο ισα μέρη αυτής της σχέσης να κοιτούν με ειλικρίνεια και αγάπη τον/την σύντροφο τους. Οι ουσιώδεις σχέσεις έχουν πάθος, ενέργεια, κατανόηση, ήρεμες αλλά και άσχημες στιγμές. Άλλωσε αγάπη δεν σημαίνει να κοιτάζονται δύο άνθρωποι στα μάτια, αλλά να βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση… Αν νομίζετε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην σ΄χεση σας δυσχεραίνουν την καθημερινότητα σας, επικοινωνήστε με έναν ειδικό Ψυχικής Υγείας, Ψυχολόγο ή Σύμβουλο σε θέματα σχέσης.

_________________________

Ζητήστε βοήθεια για ό,τι σας προβληματίζει…

Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6982 052 284 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

ψυχολογος-θεσσαλονικη