(+30) 6982 052 284 info@kiriafinis.com

Mια ερώτηση που ακούμε πολύ συχνά εμείς οι Ψυχοθεραπευτές είναι “Πόση σημασία έχει το φύλο του θεραπευτή στην θεραπεία;” και είναι μια πραγματικά εύλογη ερώτηση.

 

Κάποιο άνδρες θα προτιμούσαν να απευθυνθούν σε άνδρα ψυχοθεραπευτή γιατί ντρέπονται ή δεν νιώθουν ΄΄άνετα να “ανοιχτούν” μπροστά σε μια γυναίκα ψυχοθεραπεύτρια το ίδιο ισχύει και για κάποιες γυναίκες. Η επιλογή του ψυχοθεραπευτή είναι ένα κομμάτι της ψυχοθεραπείας και συνήθως είναι καλό να ακούτε την προσωπική βούληση σας, όμως αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις ούτε είναι μια καθολική αξία. 

 

 Άντρας ή Γυναίκα Ψυχολόγος;

 

Το ζήτημα του φύλου στην ψυχοθεραπεία είναι ένα περίπλοκο ζήτημα…

Διεισδύοντας βαθιά στην οπτική ενός νέου θεραπευόμενου, το φύλο φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας επιλογής. Είναι λογικό το άτομο να ψάχνει τον/την Ψυχοθεραπευτή/ρια με τον/την οποίο/α θα αισθανθεί μεγαλύτερη ΄άνεση, φυσικά είναι πολλές φορές η επιλογή έχει να κάνει με τη φύση του προβλήματος. 

Δηλαδή αν μια γυναίκα κουβαλάει ένα τραύμα κακοποίησης από άντρα ή αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας, μητρότητας, σωματικής εμφάνισης είναι λογικό να προτιμά να εμπιστευτεί μια γυναίκα θεραπεύτρια, με μεγαλύτερη γνώση και κατανόηση πάνω στο εν λόγω ζήτημα.

Έχει σημασία το παρελθόν για το αν θα προτιμήσει κανείς γυναίκα ή άντρα θεραπευτή/ρια… Το πρόβλημα για το οποίο θα ζητήσει κανείς θεραπεία έχει επίσης σημασία. Αντίστοιχα, άντρες με προβλήματα σεξουαλικά, επιθετικότητας, δυσκολίες με την απόκτηση παιδιού/στειρότητα ή την εργασία μπορεί να προτιμήσουν έναν άντρα θεραπευτή. Σε μια θεραπεύτρια μπορεί οι άντρες να νιώθουν πως μπορούν να εκφράσουν καλύτερα τα συναισθήματα τους, χωρίς ντροπή.

Πολύ συχνά οι θεραπευόμενοι επιλέγουν θεραπευτή του ίδιου φύλου γιατί έτσι έχουν συνηθίσει: oι γυναίκες να εκμυστηρεύονται τα μυστικά τους σε γυναίκες και οι άνδρες σε άνδρες.

 

Συχνά το φύλο του/της ψυχοθεραπευτή/ριας λειτουργεί καταλυτικά στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Μία γυναίκα μπορεί να προβάλλει στον άνδρα ψυχοθεραπευτή τα καταπιεσμένα συναισθήματα προς τον πατέρα της ή ένας άντρας να φτιάξει μία τριγωνική σχέση με αυτόν, την ψυχοθεραπεύτρια και τη γυναίκα/σύντροφό του. Ένας άντρας θεραπευτής για ένα αγόρι χωρίς αντρικό πρότυπο στην οικογένεια ή για ένα κορίτσι του οποίου οι άντρες στη οικογένεια δεν έχουν υγιείς συμπεριφορές, μπορεί να είναι πιο χρήσιμος από μια θεραπεύτρια και τούμπαλιν.

 

Αυτό είναι σημαντικό κομμάτι της ψυχοθεραπείας και η αξιοποίησή του εξαρτάται από την εκπαίδευση και τις δεξιότητες του/της εκάστοτε ψυχοθεραπευτή/ριας. Ακολουθεί ο ορισμός του τι είναι η “μεταβίβαση”, όπως το ονομάζουν οι ψυχαναλυτές, στην ψυχοθεραπεία. 

 

Τι είναι η μεταβίβαση στη ψυχοθεραπεία;

 

Με τον όρο “μεταβίβαση” αναφερόμαστε στο φαινόμενο όπου ένα άτομο ανακατευθύνει συναισθήματα ή επιθυμίες του που αφορούν ένα άτομο, σε ένα άλλο. Ένα παράδειγμα μεταβίβασης συμβαίνει όταν παρατηρείτε χαρακτηριστικά του πατέρα σας στο νέο σας εργοδότη ή της μητέρας σας στην ψυχοθεραπεύτρια σας.

 

Υπάρχουν και κάποιες λανθασμένες πεποιθήσεις ότι ο ψυχοθεραπευτής πρέπει να έχει αντίστοιχες εμπειρίες με το θεραπευόμενο, καθώς μόνο έτσι επιτυγχάνεται η ενσυναίσθηση πχ μόνο μια γυναίκα με θ΄έματα γονιμότητας μπορεί να καταλάβει μια άλλη και μόνο ένας άντρας χωρίς στύση μπορεί να καταλάβει την αγωνία ενός άλλου άνδρα.

 

 

Τι ισχύει για τους/τις Ψυχοθεραπευτές/ριες;

 

 Κάποιοι ψυχοθεραπευτές ε΄χουν προτίμηση, διαλέγουν λοιπόν να δουλεύουν με άντρες ή με γυναίκες, αυτό είναι αλήθεια. Η ίδια η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που βοηθάει και τους επαγελλματίες ψυχικής υγείας να εξελίσονται και να “μεγαλώνουν” μέσα από αυτήν. Το κριτήριο επιλογης η προσωπικη ιστορία του κάθε ψυχοθεραπευτή, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους θεραπευόμενους. Στην δική μου περίπτωση αυτό δεν ισχύει, αφού πεποίθηση μου είναι πως η συμπόρευση και με τα δυο φύλα θα κάνει το δικό μου ταξίδι στην ψυχοθεραπεία το μεγαλύτερο και πιο μακρινό ταξίδι της ζωής μου. 

 

Τελικά πόση σημασία έχει το φύλο του θεραπευτή στην θεραπεία;

 

Ένα είναι σίγουρο, το φύλο δεν μπορεί να προκαθορίσει από μόνο του τα ποιοτικά στοιχεία μιας σχέσης θεραπευόμενου-θεραπευτή. Αυτό που καλείται ο καθένας να σκεφτεί είναι αν η/ο ίδια/ος, με βάσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες της/ου, ανιχνεύει κάποιο σκόπελο στη συνεργασία με ένα συγκεκριμένο φύλο για κάποιους δικούς της/ου λόγους. Παρόλο που οι άνδρες και οι γυναίκες είναι λίγο ή πολύ διαφορετικοί δεν σημαίνει οτι οι θεραπεύτριες είναι καλύτερες από τους θεραπευτές ή το αντίθετο, σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες. 

 

Βασική προϋπόθεση είναι ο θεραπευόμενος να εισέλθει στη σχέση συνεργασίας, με θετική διάθεση, ανοιχτό νου και να μπορεί να νιώσει ο/η εαυτός/η του/της, προκειμένου η σχέση αυτή να χτιστεί σε γερές και κυρίως ουσιαστικές βάσεις με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 

_________________________

 

Ζητήστε βοήθεια για ό,τι σας προβληματίζει…

Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6982 052 284 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
ψυχολογος-θεσσαλονικη