(+30) 6982 052 284 info@kiriafinis.com

Ο όρος “Ζήσε τη στιγμή” είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε όταν πρόκειται να δώσουμε έμφαση σε αυτό που συμβαίνει στην παρούσα στιγμή, χωρίς να μας ενδιαφέρει τι θα γίνει στο μέλλον ή τι έγινε στο παρελθόν.

Η ικανότητα του να είμαστε διαρκώς σε επαφή με αυτό που συμβαίνει στο παρόν, χωρίς να το κρίνουμε, να το αρνούμαστε ή να το απαξιώνουμε είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει συνηθίσει τόσο να τρέχει με τις καθημερινές υποχρεώσεις που δεν ζει πραγματικά. Δεν απολαμβάνει το δώρο της ζωής, την υγεία, κάθε ευχάριστη στιγμή, τουλάχιστον όχι όσο θα έπρεπε. Φαίνεται πως ξεχνάμε να πούμε στον εαυτό μας “ζήσε το τώρα” και όταν ο καιρός πια έχει περάσει ερχόμαστε αντιμέτωποι με την άβολη αλήθεια, ότι τελικά δεν ζήσαμε το παρόν, δεν κάναμε όσα θέλαμε και -κυρίως- δεν ήμασταν ο άνθρωπος που θέλαμε να είμαστε.

Αυτό θες κι εσύ να κάνεις; Να ζεις καθημερινά με δεύτερες σκέψεις και στην ουσία να μην ζεις; Το να ζεις την κάθε σου στιγμή είναι η πιο σημαντική συμβουλή που μπορείς να δώσεις αλλά και να λάβεις (κυκλοφορεί ευρέως και σε viral quote: YOLO!).

You only live once λένε κάποιοι νεότεροι, το να ζήσεις το τώρα όμως δεν είναι θέμα ηλικίας, ούτε μια διαπίστωση που κάνει κανείς όντας σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτή η στιγμή που τώρα περνάει χωρίς καν να το καταλάβεις, δε θα ξαναγυρίσει, για αυτό οφείλεις να μην σαμποτάρεις τον εαυτό σου και να τον αφήσεις να χαρεί κάθε δυνατό δευτερόλεπτο. Πως; 

O όρος “Ζήσε τη στιγμή” συναντάται, τόσο σαν έννοια όσο και σαν θεραπευτικό εργαλείο, σε αρκετά μοντέλα ψυχοθεραπείας όπως η ψυχοθεραπεία Gestalt, η Προσωποκεντρική θεραπεία, το Mindfulness κ.ο.κ.

“Η ικανότητα του να βρισκόμαστε σε επαφή με αυτό που συμβαίνει στο τώρα, χωρίς να το αποφεύγουμε, είναι κομβικής σημασίας για την ποιότητα της ζωής μας, ενώ κρίνει και τις σχέσεις μας.”

“Αν νιώθεις θλίψη, ζεις στο παρελθόν. Αν νιώθεις ανησυχία, ζεις στο μέλλον. Αν ζεις στο παρόν ομως τότε είναι πολύ πιθανό να νιώθεις γαλήνη…”.

Τι γίνεται τελικά όταν παρατηρείς περισσότερο το μέλλον και το παρελθόν και λιγότερο το παρόν;

 • η διαχείριση του “τώρα” μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, καθώς διοχετεύεις την ενέργεια σου αλλού. 
 • βιώνεις μια δυσάρεστη κατάσταση, η οποία είναι συνεχής
 • δεν ζεις τα συναισθήματα ΄χαράς με την ένταση που θα έπρεπε καθώς απομονώνεσαι
 • “ζεις στο μυαλό σου” εκτός πραγματικότητας

 

Πώς μπορεί να βοηθήσει η θεραπεία;

 

Στη θεραπεία Gestalt η έμφαση στο τώρα σχετίζεται με “το συνεχές της επίγνωσης”Βασικός στόχος στη θεραπεία Gestalt είναι να αποκτήσει το άτομο επίγνωση του τι βιώνει και πράττει.

Μέσα από τη διαδικασία της επίγνωσης, το άτομο κερδίζει την κατανόηση του εαυτού του και του περιβάλλοντός του. Γνωρίζει τη δυνατότητα για αλλαγή και την ικανότητά του να κάνει επιλογές, ούτως ώστε να ζει μια αυθεντική, με νόημα, ζωή.

Επιγραμματικά, η θεραπευτική προσέγγιση Gestalt είναι:

 1. Φαινομενολογική, επιδιώκοντας να προσδιορίσει και να ενισχύσει την άμεση εμπειρία, εκλεπτύνοντας την επίγνωση του ατόμου και της πραγματικότητάς του, μέσω της περιγραφής (describing), του παρενθετισμού (bracketing) και της οριζοντιοποίησης (horizontalising).

2. Υπαρξιακή, βασιζόμενη στο «εδώ και τώρα» δίνοντας έμφαση στο ότι κάθε άτομο έχει δικαίωμα επιλογής απέναντι στα υπαρξιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει και είναι υπεύθυνο για τον προορισμό του

3. Βιωματική, εστιάζοντας στο «τί» και «πώς» ο άνθρωπος σκέφτεται, αισθάνεται και πράττει καθώς αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, ενσωματώνοντας το διάλογο και το πείραμα.

4. Διαλογική, Βασισμένη στην αρχή της υπαρξιακής συνάντησης (Martin Buber) ενδιαφέρεται να χτίζει έναν αυθεντικό διάλογο στη θεραπευτική σχέση, θεωρώντας τον σαν έναν παράγοντα εξέλιξης και θεραπείας, και τέλος

5. Σχεσιακή, υποστηρίζοντας ότι τα άτομα είναι αλληλοσυνδεόμενα και βρίσκονται σε μία συνεχή διαδικασία αμοιβαίας επιρροής.

“Σύμφωνα με τους F. Perls, Ralph Hefferline και Paul Goodman (1951) ο στόχος της θεραπείας είναι η ενσωμάτωση, η αύξηση της επίγνωσης και η επαφή, γιατί αυτά αναπόφευκτα οδηγούν στην αλλαγή και στην ανάπτυξη.”

Να είστε ανοιχτοί στο τώρα, στη ζωή!

Στην ψυχοθεραπεία Gestalt, η επικέντρωση στο εδώ και τώρα πάει χέρι-χέρι με την επίγνωση αυτού που συμβαίνει, την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, την ανοιχτότητα στην επαφή και στην ίδια τη ζωή.

Το παρελθόν δεν είναι πια εδώ και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα: το μόνο που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι το παρόν! Τι μπορείς να κάνεις;

 • Bίωσε το παρόν. Επικεντρώσου σ’ αυτό που συμβαίνει όχι σε αυτό που συνέβη ή θα συμβεί!
 • Ζήσε στο εδώ. Ασχολήσου με αυτά που βλέπεις μπροστά σου, απόφυγε τα σενάρια και τις αναμνήσεις.

 • Μην υπεραναλύεις, ζήσε το τ΄ώρα. Αντι για να σκέφτεσαι υπερβολικά, δράσε, ζήσε, πράξε!

 • Μην προσπαθείς να χειριστείς καταστάσεις, πες τα πράγματα με το όνομα τους!

 • Ο,τι σε ζορίζει συναισθηματικά, μην το “θάβεις”, αντιμετώπισε το. Στεναχωρήσου με τη στεναχώρια, κλάψε και εκφράσου.

 • Να κάνεις αυτό που θεωρείς εσύ σωστό!

 • Ζήσε με ειλικρίνεια, κυρίως απέναντι στον εαυτό σου, πάρε την ευθύνη για τις πράξεις, τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου.

 • Να είσαι ο εαυτός σου, όσο διαφορετικός υπέροχος και μοναδικός είναι, ειναι ο μονος που έχεις!

Δεν ξέρεις πώς θα είναι το αύριο, οπότε φρόντισε το σήμερα (όσο περνάει από το χέρι σου!) να είναι ευχάριστο. Ξεκίνα από τώρα!