(+30) 6982 052 284 info@kiriafinis.com

Το τέλος ενός γάμου είναι γλυκόπικρο και εμπεριέχει πολλά και διαφορετικά συναισθ΄ήματα, όπως θυμό, θλίψη, άγχος…  Δεν ειναι λίγες οι φορές που αυτά τα συναισθήματα μπορεί να εμφανιστούν εντελώς ξαφνικά εκεί που δεν τα περιμένετε. Αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση και με την πάροδο του χρόνου η ένταση αυτών των συναισθημάτων συνήθως υποχωρεί, μην ζορίζετε τον εαυτό σας. 

 

Η προσαρμογή μετά τον χωρισμό

Οι τρόποι που μπορεί κάποιος να αντιδράσει μετά από ένα χωρισμό είναι πολλοί και διάφοροι. Ο Wiseman (1975) αναφέρει κάποια στάδια σχετικά τα οποία είναι παρόμοια με την διαδικασία του πένθους που προκαλείται από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Τα πέντε αυτά στάδια είναι τα ακόλουθα:
αΆρνηση
β. Απώλεια και κατάθλιψη
γ. Θυμός και αμφιθυμία
δ. Επαναπροσανατολισμός του τρόπου ζωής και της ταυτότητας
ε. Αποδοχή και νέο επίπεδο λειτουργίας

 

Οι συνεχείς αλλαγές στη δομή της οικογένειας επηρεάζουν τόσο τη ζωή των εμπλεκομένων, όσο τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τη στάση ζωής τους. Παρά τις διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις στο θέμα του διαζυγίου, όλες έχουν ως αφετηρία το ότι το διαζυγιο αποτελεί σοβαρό στρεσογόνο παράγοντα απέναντι στον οποίο ενήλικες και παιδιά προσπαθούν να προσαρμοστούν.

1.Τα παιδιά (αν υπάρχουν) μπαίνουν σε προτεραιότητα

Το διαζύγιο είναι μια τραυματική εμπειρία για τα παιδιά, αναλόγως φυσικά και με τους ανθρώπους-καταστάσεις. Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι τα περισσότερα παιδιά προσαρμόζονται καλά μέσα σε εναμιση-δύο χρόνια από το διαζύγιο, η αλήθεια είναι πως η διαχείριση των παιδιών με διαζευγμένους γονείς θέλει προσοχή. Φυσικά, δεν είναι θεμιτό για τα παιδιά οι γονείς να παραμένουν σε προβληματικούς γάμους  ή σε γάμους όπου δεν υπάρχει καμία έκφραση συναισθήματος.

Κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου, οι γονείς μπορούν να κάνουν πολλά για να κάνουν πιο έυκολη τη μετάβαση του παιδιού σε δυο σπίτια. Απομακρύνετε τα παιδιά από τυχόν συγκρούσεις και τοξικό περιβάλλον, καθώς η συνεχιζόμενη γονική σύγκρουση αυξάνει τον κίνδυνο των παιδιών για ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα.

Είναι κομβικής σημασίας για τους διαζευγμένους γονείς να καταλήξουν σε ένα κοινό πλάνο, μια κοινή στρατηγική διαχείρισης του χωρισμού και να το παρουσιάσουν μαζί στα παιδιά τους. Κρατήστε ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας με τα παιδιά σας! Τα παιδιά αγαπούν τις ειλικρινείς συζητήσεις για τις αλλαγές που αντιμετωπίζει η οικογένειά τους, καθώς η ξαφνική αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη για τα παιδιά. Δώστε τους ειδοποίηση 3-4 εβδομάδες προτού μετακινηθείτε εσείς ή ο/η πρώην συντροφος σας σε μια νέα κατοικία ή προτού φύγει ο ένας γονέας από το σπίτι.Το κλειδί είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, μέσα στο οποιο τα παιδιά θα μπορέσουν να εκφραστούν και να νιώθουν ότι “ακούγονται”.

Να μην ξεχνάμε λοιπόν, πως η οικογένεια είναι μια κοινωνική δομή που εξακολουθεί να υπάρχει και μετά την νομική της διάλυση, που σημαίνει πως οι γονείς εξακολουθούν να αποτελούν για πάντα την οικογένεια αυτού του παιδιού, ακόμα και αν έχουν χωρίσει.

2. Το διαζύγιο δεν είναι μάχη στην οποία κάποιος θα κερδίσει

Σκέφτεστε πως… «θέλω να χωρίσω όσο πιο ομαλά γίνεται»; Eίναι απαραίτητο να δουλέψετε με τον/την σύντροφο σας με ένα κοινό στόχο, καθώς είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν τα ίδια ζητήματα που προέκυψαν στη ζωή σας σαν παντρεμένο ζευγάρι και στις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου σας!

‘Ερευνες δείχνουν ότι η διαμεσολάβηση ενός ειδικού μπορεί να αποτελέσει κομβικό σημείο για την συναισθηματική ικανοποίηση και των δυο μερών. Σίγουρα δεν είναι το πιο ευχάριστο να καθήσετε και να συζητήσετε με τον πρώην σύντροφο σας αλλά η σωστή επικοινωνία είναι το κλειδί και έναν σύμβουλος γάμου ή ένας διαμεσολαβητης μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση. Η περαιτέρω συζήτηση με τον ψυχολόγο σας μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε σε κοινά ωφέλιμες αποφάσεις με τις λιγότερο δυνατές αντιπαραθέσεις.

 

3. Ζητήστε βοήθεια από τον ψυχολόγο… 

Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη στιγμή για όλη την οικογένεια… είτε έχετε παιδιά – είτε δεν έχετε. Οι διαζευγμένοι αλλά και τα παιδιά τους μπορούν να κερδίσουν πολλά από τη συζ΄ήτηση τους με έναν ψυχολόγο για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους και να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

 

Ο ψυχολόγος μπορεί επίσης να αποτελέσει σημαντική προσωπικη βοήθεια και στήριξη, ώστε να μάθετε καλύτερα το εαυτό σας, να έρθετε σε επαφή με το συναίσθημα σας και να ανακαλύψετε σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή σας, που τυχόν δεν γνωρίζετε ή αποφεύγετε να έρθετε σε επαφή. Σ΄ίγουρα θα σας κάνει να σκεφτείτε προσεκτικά το τι πήγε στραβά στο γάμο σας, ώστε να μην επαναλάβετε τυχόν αρνητικά πρότυπα στην επόμενη σχέση σας.

 

_________________________

Ζητήστε βοήθεια για ό,τι σας προβληματίζει…

Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6982 052 284 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

 

ψυχολογος-θεσσαλονικη