(+30) 6982 052 284 info@kiriafinis.com

“Θα πεθάνω”, “Δεν αντέχω!”, “Θα τρελαθώ”… είναι κάποιες από τις πιο συχνές σκέψεις ατόμων που έχουν βιώσει μια (ή και περισσότερες) κρίση πανικού.

Πως μοιάζει μια κρίση πανικού;

Οι κρίσεις πανικού έρχονται ξαφνικά και απροειδοποίητα τις περισσότερες φόρες. Για όσους το έχουν βιώσει, δεν υπάρχει μια μόνο σωστή περιγραφή. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι έντονη εφίδρωση ή αίσθηση υπερβολικού κρύου, οι αυξημένοι σφυγμοί, οι άσχημες σκέψεις, ο φόβος θανάτου και μια έντονη νοητική κατάσταση που δεν μπορείς να διαχειριστείς. Ίλιγγος, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό; Όλα αυτά περνούν από το μυαλό κάποιου που βιώνει κρίση πανικού.

Όλα γύρω σου καταρρέουν, μια πρωτόγνωρη κατάσταση, θα επιβιώσεις; Η απάντηση είναι ναι, μάλιστα υπάρχει τρόπος να νικήσεις την επόμενη κρίση πανικού αν ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

  

  1. Εντόπισε τι σε ενοχλεί πραγματικά στη ζωή σου

Τι είναι αυτό που πραγματικά ευθύνεται για την κρίση πανικού; Σκέψου ποιο γεγονός καθορίζει το τελευταίο διάστημα τη ζωή σου και δρα καταπιεστικά στην ψυχοσύνθεση σου. Μην ψάχνεις τα συμπτώματα σου στο διαδίκτυο, με το φόβο ότι πάσχεις από μια σοβαρή πάθηση (ταυτόχρονα μην παραλείπεις και τα ετήσια check up σου!). Τα συμπτώματα που βιώνεις από τη στιγμή που δεν έχουν ως αίτιο κάποια οργανική πάθηση απαιτείται μια ψυχοθεραπευτική παρέμβαση

 

  1. Πειραματίσου σε μη καταστροφολογικές σκέψεις

Μάθε να βλέπεις και την άλλη όψη του νομίσματος και ησύχασε τον εαυτό σου με τις σωστές απαντήσεις στις παράλογες φοβίες, επόμενα των κρίσεων πανικού «Τι και αν έχω ταχυπαλμία, κανένας δεν πέθανε από μια απλή ταχυπαλμία», έτσι αποδυναμωσε τις καταστροφολογικές σκέψεις.

 

  1. Βελτίωσε τον ρυθμό της αναπνοής και ανακάλυψε τρόπους απόσπασης προσοχής

Σε κατάσταση άγχους, ο άνθρωπος τείνει να αναπνέει κοφτά με αποτέλεσμα να μαν εισπνέει την κανονική ποσότητα αέρα, με αποτέλεσμα την κακή αναλογία οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στον οργανισμό. Από μόνο του αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά αρνητικών συμπτωμάτων (π.χ. δυσφορία, ζαλάδα, πονοκέφαλο) τα οποία σίγουρα δεν θα δράσουν θετικά στην όποια υπάρχουσα κατάσταση. Τι να κάνεις; Πάρε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 4 και στη συνέχεια βγάλε όλο τον αέρα εκπνέοντας από το στόμα, μετρώντας και πάλι αργά μέχρι το 4. Συνέχισε για τουλάχιστον 10 λεπτά!

Επίσης, τη στιγμή που νιώσεις το άγχος να σε κατακλύζει, στρέψε όλη την προσοχή σου σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αν εστιάζεις την προσοχή σου σε άλλες δραστηριότητες (π.χ. συζήτησε με έναν φίλο, μέτρα τα αμάξια που περνούν κοκ), τόσο θα μειώνεται η δυσφορία που νιώθεις λόγω άγχους, 

 

  1. Ζήτα βοήθεια από εκπαιδευμένο ψυχοθεραπευτή

Η βασική συνειδητοποίηση εκ μέρος σου είναι ότι δεν είσαι παντοδύναμος, αποδέξου ότι χρειάζεσαι βοήθεια και μίλα με ένα ειδικό. Ο Ψυχοθεραπευτής θα σε βοηθήσει να δεις τι κρυμμένα αισθήματα έχεις, τα οποία βγαίνουν ξαφνικά στην επιφάνεια με τρόπο ασυνείδητο και δρουν αρνητικά στην καθημερινότητα σου. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα περιπετειώδες προσωπικό ταξίδι, στο οποίο βρίσκεις τα αισθήματα που πήρες και δεν πήρες, όλα όσα έχουν συμβεί από όταν ήσουν μικρό παιδί και σε επηρεάζουν σημαντικά ακόμη.

Εάν έχεις οποιοδήποτε σύμπτωμα πανικού, αφού αποκλείσεις την ύπαρξη οργανικής νόσου, επικοινώνησε με έναν εξειδικευμένο Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο! 

_________________________

Ζητήστε βοήθεια για ό,τι σας προβληματίζει…

Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6982 052 284 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

 

ψυχολογος-θεσσαλονικη