(+30) 6982 052 284 info@kiriafinis.com

Εάν αισθάνεστε άγχος για την επιστροφή στο γραφείο, δεν είστε μόνοι. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται το ίδιο! Μετά από πάνω από ένα χρόνο απομακρυσμένης εργασίας και ένα ολόκληρο καλοκαίρι η ιδέα του να ξαναδείτε τους συναδέλφους σας από κοντά μπορεί να σας φαίνεται «βουνό». Δεδομένου ότι η πανδημία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι δύσκολο να νιώσουμε σίγουροι για το πόσο θα διαρκέσει η «επιστροφή στο φυσιολογικό», παρ’όλα αυτά οι περισσότεροι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα την… επιστροφή στο γραφείο!

 

Ίσως αναρωτιέστε γιατί η επιστροφή στο γραφείο σας κουράζει τόσο πολύ. Άλλωστε, αντιμετωπίσατε τη ζωή του γραφείου στο παρελθόν. Ιδού γιατί η μετάβαση  αυτή μπορεί να είναι εκπληκτικά δύσκολη και 4 τρόποι να διευκολύνετε την επιστροφή σας.

 

  1. Οι μεταβάσεις αυξάνουν φυσικά το άγχος μας

Οι οικείες καταστάσεις τείνουν να είναι ασφαλέστερες και πιο προβλέψιμες για εμάς, αφού μας επιτρέπουν να αφήσουμε τις άμυνες μας. Σε άγνωστες καταστάσεις από την άλλη είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή για πιθανούς κινδύνους. Εξαιτίας αυτού, οι μεταβάσεις τείνουν να αυξάνουν το άγχος μας, αφού είμαστε πάντα επιφυλακτικοί για πιθανές απειλές.

 

Σκεφτείτε πώς αισθανθήκατε τους πρώτους έξι μήνες σε μια νέα δουλειά. Αυτή είναι μια αγχωτική περίοδος για πολλούς ανθρώπους καθώς μαθαίνουν νέες δεξιότητες και διαδικασίες και τις νόρμες του νέου χώρου εργασίας. Παρόλο που μπορεί να επιστρέφετε στην παλιά σας δουλειά, πολλά έχουν αλλάξει για αυτό είναι λογικό να αισθανθείτε τον ίδιο τύπο άγχους προσαρμογής. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο και υπομονή όπως ακριβώς θα κάνατε αν ξεκινούσατε μια νέα δουλειά ή πηγαίνατε πρώτη μέρα στο σχολείο!

 

  1. Κάθε φορά που «αποφεύγουμε» κάτι, αισθανόμαστε ανήσυχοι

Φανταστείτε έναν επαγγελματία αθλητή που έμεινε εκτός στίβου για αρκετούς μήνες λόγω τραυματισμού. Δεν απέφυγε σκόπιμα την προπόνηση, απλώς ήταν στον πάγκο λόγω του τραυματισμού του. Ωστόσο, όταν επιστρέψει, είναι πιθανό να αισθάνεται πολύ άγχος για την απόδοση του σε σχέση με πριν.

 

Έτσι λειτουργεί το άγχος, σε όλους τους τομείς. Αισθανόμαστε άγχος για οτιδήποτε έχουμε «αποφύγει» ακόμα κι αν το διάλειμμα επιβαλλόταν. Εάν είστε γονιός, μπορεί να αισθάνεστε ανήσυχοι για το χωρισμό από το παιδί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν αυτό ήταν ρουτίνα στην οικογένειά σας πριν.

 

Ποια είναι η λύση; Όπως ο αθλητής, όταν επιστρέψετε σταδιακά στις προηγούμενες δραστηριότητες σας, το συσσωρευμένο άγχος σας θα υποχωρήσει φυσικά – δώστε χρόνο στον εαυτό σας, μην είστε ‘σκληρός κριτής’!

 

  1. Οι κοινωνικές σχέσεις και τα όρια έχουν αλλάξει

Πριν από την πανδημία, είναι εξαιρετικά απίθανο να γνωρίζατε πολλά για την υγεία των συναδέλφων σας. Τώρα, μάλλον θα θέλατε να μάθετε ποιος στο γραφείο σας είναι εμβολιασμένος και ποιος όχι. Πριν από την πανδημία, οι συνάδελφοί σας μπορεί να μην είδαν ποτέ το σπίτι σας ή τα παιδιά σας, αλλά τώρα το είδαν, χάρη σε όλες τις συναντήσεις του Zoom.

 

Καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στο γραφείο, μερικοί συνεργάτες πιθανότατα θα ηγούνται της κουλτούρας και των κανόνων του γραφείου ως προς το πόσες προφυλάξεις για τον Covid τηρούνται και πόσο προσεκτικά. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να εξοστρακιστούν. Για παράδειγμα, αν είναι κάποιος που επιλέγει να μην εμβολιαστεί όταν όλοι οι άλλοι θέλουν.

 

Ομοίως, ορισμένοι συνάδελφοι μπορεί να ενθουσιαστούν που επιστρέφουν στο γραφείο και να βρίσκουν ότι βοηθά στην παραγωγικότητά τους, ενώ άλλοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται το αντίστροφο. Οι συνθήκες και η φύση των ανθρώπων είναι διαφορετικές, οπότε η οπτική σας δεν θα είναι ίδια με αυτήν κάποιου άλλου.

Η λύση σε όλα αυτά είναι η ανοχή, η αποδοχή και η υπομονή. Μην γίνεστε επικριτικοί και μη δέχεστε συμπεριφορές που υποβιβάζουν άλλους συναδέλφους σας – είμαστε όλοι μαζί σε αυτό.

 

  1. Διατηρήστε την ισορροπία “WFH & γραφείο”

Η εργασία από το σπίτι (WFH) ήταν ένα μεγάλο πείραμα. Ισως έχετε μάθει τι βοηθά και βλάπτει την παραγωγικότητά σας και τι σας βοηθά να αισθάνεστε ευτυχισμένοι. Μερικές από αυτές τις γνώσεις είναι πρακτικές, όπως βεβαιωθήκατε ότι χρειάζεστε πραγματικά τις δύο τεράστιες οθόνες που είχατε στο γραφείο ή ότι τρώγατε καλύτερα όταν δουλεύατε από το σπίτι ή κάνατε περισσότερους περιπάτους, και αυτές οι συμπεριφορές σας βοήθησαν ψυχικά.

 

Μερικές από τις γνώσεις σας για τον εαυτό σας μπορεί επίσης να ήταν κοινωνικές. Τι μάθατε για τους κοινωνικούς ρυθμούς που υποστηρίζουν καλύτερα την παραγωγικότητά σας; Αναπτύξατε νέες στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε την πολλη δουλειά; Διαχειριστήκατε διαφορετικά τις διακοπές; Αναπτύξατε πιο αποτελεσματικούς τρόπους συνεργασίας; Πάρτε ο,τι αποκομίσατε από το προηγούμενο έτος και ενσωματώστε το στην νέα σας καθημερινότητα!

 

Η συμπεριφορά και οι συνήθειές μας επηρεάζονται πολύ από το περιβάλλον μας. Εάν υπάρχουν πανδημικές συνήθειες και πλεονεκτήματα που θέλετε να διατηρήσετε όταν επιστρέψετε στο γραφείο, καλό θα ήταν να το κάνετε. Θα χρειαστεί να διαμορφώσετε αυτές τις συνήθειες στο νέο (παλιό) περιβάλλον γραφείου σας!

 

Οι καλές συνήθειες που έγιναν σταθερές, όταν εργαζόσασταν από το σπίτι (όπως μεσημεριανές βόλτες ή υγιεινά γεύματα) θα γίνουν πιο δύσκολες στο γραφείο. Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε αυτές τις συνήθειες σχεδόν από την αρχή, σαν να ήταν εντελώς νέες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνήθειες χρειάζονται συνέπεια και υπομονή για να καθιερωθούν!

 

Το να αισθάνεστε άγχος για την επιστροφή στο γραφείο δεν σημαίνει ότι είστε αδύναμοι. Είναι λογικό η επιστροφή στο γραφείο να σας προκαλεί άγχος. Δοκιμάστε τις παραπάνω συμβουλές για μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση!

 

_________________________

Ζητήστε βοήθεια για ό,τι σας προβληματίζει…

Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6982 052 284 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

 

ψυχολογος-θεσσαλονικη