(+30) 6982 052 284 info@kiriafinis.com

Το άγχος είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση και το βιώνουμε όλες και όλοι καθημερινά. Στην πραγματικότητα, όταν ο οργανισμός έρχεται αντιμέτωπος με στρεσογόνους παράγοντες, το νευρικό μας σύστημα απελευθερώνει ορμόνες του στρες, μεταξύ των οποίων η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες προκαλούν την άμεση αντίδραση του σώματος μας το σώμα μας.

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών;

1. Η καρδιά μας χτυπά γρήγορα

2. Οι μύες μας συσφίγγονται

3. Η αρτηριακή πίεση αυξάνεται 

4. Η αναπνοή μας επιταχύνεται.

 

Αυτές οι αλλαγές αυξάνουν τη δύναμη και την αντοχή μας, μειώνουν τον χρόνο αντίδρασής μας στα διάφορα ερεθίσματα και μας προετοιμάζουν ώστε είτε να αντιμετωπίσουμε έναν πιθανό «κίνδυνο» είτε να φύγουμε (“FIGHT OR FLIGHT” mode). Το άγχος μπορεί να επιδράσει θετικό, όταν μας διατηρεί σε εγρήγορση για να γλιτώσουμε από μια υπαρκτή απειλή, όμως μπορεί να αποτελέσει και σοβαρό ζήτημα, όταν οι στρεσογόνοι παράγοντες εξακολουθούν να υπάρχουν για μεγάλα διαστήματα, χωρίς ενδιάμεσες περιόδους ηρεμίας και χωρίς εμφανείς προκλήσεις.

 

Τα συμπτώματα του στρες

Το στρες εκδηλώνεται με συμπτώματα σωματικά, συναισθηματικά, γνωστικά, αλλά και με αλλαγές στη συμπεριφορά. Ενδεικτικά, στα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πόνος στο στήθος, ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, η ναυτία, η απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας, τα συχνά κρυολογήματα ή η γρίπη.Συχνά συναισθηματικά συμπτώματα του στρες είναι η κακή διάθεση, η ευερεθιστότητα, ο θυμός, η επιθυμία απομόνωσης, καθώς και άλλα προβλήματα ψυχικής ή συναισθηματικής υγείας. Όσον αφορά τα γνωστικά συμπτώματα, παρατηρούνται προβλήματα στη μνήμη, αδυναμία συγκέντρωσης, κακή κρίση, αλλά και ανήσυχες – κακές σκέψεις.Τα άτομα που βιώνουν έντονο στρες είναι πιθανό, τέλος, να κοιμούνται πάρα πολύ ή πολύ λίγο, να διακατέχονται από αναβλητικότητα ή παραμέληση ευθυνών, να αναπτύσσουν νευρικές συνήθειες (όπως η ονυχοφαγία), να εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές, να καταφεύγουν στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, στο κάπνισμα και, γενικά, σε ανθυγιεινές συνήθειές. 

Τα αίτια του στρες

Οτιδήποτε απαιτεί από εμάς περισσότερη ενέργεια, μπορεί να θεωρηθεί ως στρεσογόνος παράγοντας. Αυτό συνεπάγεται πως, για ορισμένους, μπορεί να λειτουργήσουν ως στρεσογόνοι παράγοντες και θετικά γεγονότα, όπως ο γάμος, η αγορά σπιτιού, οι σπουδές ή μια προαγωγή. Ωστόσο, το στρες δεν πυροδοτείται αποκλειστικά από εξωτερικούς παράγοντες. Μπορεί να προέρχεται και από εμάς τους ίδιους, όταν ανησυχούμε υπερβολικά για κάτι που μπορεί ή δεν μπορεί να συμβεί, ή έχουμε παράλογες και απαισιόδοξες σκέψεις για τη ζωή.Οι συχνότερες «εσωτερικές» αιτίες του στρες είναι η απαισιοδοξία, η αδυναμία να διαχειριστούμε την αβεβαιότητα, η άκαμπτη σκέψη, η έλλειψη ευελιξίας, οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες και η τελειομανία.Αντιθέτως, οι συνηθέστερες «εξωτερικές» αιτίες άγχους είναι οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας, οι απαιτητικές διαπροσωπικές σχέσεις, οι οικογενειακές ευθύνες, οι οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και το βαρύ καθημερινό πρόγραμμα. 

Η διαφορά του στρες με το άγχος

Η διαφορά του άγχους από το στρες, εναπόκειται στο ότι το άγχος αποτελεί εσωτερικό συναίσθημα σε αντίθεση με τους εξωτερικούς ψυχο-πιεστικούς παράγοντες που προκαλούν το στρες (όπως μία απώλεια, ένα φυσικό φαινόμενο, οι συνθήκες εργασίας κλπ).

Το στρες είναι μία κατάσταση που έρχεται ο οργανισμός μας εξαιτίας της “διατάραξης της ησυχίας μας”. Ενώ το άγχος, είναι ένας φόβος που αποκτούμε εξαιτίας μιας κατάστασης, επειδή δεν ξέρουμε τι θα επακολουθήσει και τι συνέπειες θα έχει για εμάς, ο φόβος για το άγνωστο.

 

 

_________________________

 

Ζητήστε βοήθεια για ό,τι σας προβληματίζει…
Επικοινωνήστε μαζί μου στο 6982 052 284 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

ψυχολογος-θεσσαλονικη